Leefbaar Rotterdam


donderdag, mei 22, 2008

Uitblijven rapportages Pact op Zuid

Geacht College,

Op 20 december 2007 heb ik in de gemeenteraad een motie ingediend die u opdroeg de raad ieder begin van het kwartaal over de realisatie van de planning, financiën en resultaten, en over de resultaten die het lopende kwartaal gerealiseerd zullen worden, van het Pact op Zuid te rapporteren.

Deze motie (zie bijlage) is niet voor niets aangenomen door de voltallige raad. Uit de derde kwartaal rapportage bleek dat de uitvoering van de projecten van het Pact op Zuid vertraging op lopen, ondanks de mooie verhalen van uw kant, en de voortgang is voor de raad lastig te controleren. Ik vind het dus onbegrijpelijk dat u nog niet in staat bent geweest de eerste kwartaalrapportage op te leveren. De informatie die u in uw brief van 5 februari verstrekte, voldeed al bij lange na niet aan de eisen, want zij gaf geen enkel inzicht in wat er de afgelopen drie maanden is gerealiseerd en wat er de komende drie maanden wordt gerealiseerd. In de hoop dat u uw huiswerk beter zou doen, wachtte ik de tweede rapportage af. Deze rapportage had er, conform de motie, half april al moeten zijn. U stuurt echter een brief waarin u de rapportage uitstelt tot in de loop van mei, waarmee u wederom voorbij ging aan de afspraak met de raad. Nu, eind mei, is deze rapportage er nog steeds niet, en wordt die zeker niet voor 18 juni in de cie. FIBS behandeld.

Kortom, ik mis bij u ieder gevoel van urgentie op dit dossier en u gaat voorbij aan afspraken met de raad, zonder diezelfde raad ook maar te informeren waarom u dat doet. Ik wil u daarom de volgende vragen stellen, waar wij duidelijke en eerlijke antwoorden op verwachten, want ons vertrouwen in u staat op het spel.


1. Waarom gaat u voorbij aan een opdracht vanuit de raad, en bent u niet in april met de eerste kwartaalrapportage gekomen, ondanks de wens van de hele raad om deze rapportage te ontvangen?


2. Klopt het dat u een rapportage, die overigens pas half mei klaar lag, teruggestuurd heeft naar de diensten? Zo ja, wat was hiervan de reden en bent u met ons van mening dat dit iets zegt over de afstand tussen de u, de projectleider en de ondersteunende diensten op dit dossier?


3. Waarom is het zo moeilijk om de raad een paar weken na het verstrijken van het kwartaal voor te leggen wat u tot en met de laatste dag van het kwartaal qua planning, financiën en resultaten heeft gerealiseerd en wat uw resultaten zullen zijn over het lopende kwartaal?


4. Bent u met Leefbaar Rotterdam van mening dat u en / of de projectleider de organisatie van dit dossier niet op orde heeft / hebben en u daar niet voor uit durft te komen?


5. Kunt u de raad garanderen dat uw rapportage over het tweede kwartaal 2008 wel daadwerkelijk in het begin van dat kwartaal wordt verzonden, dus half juli?

Als op deze vragen bij de eerste commissiebehandeling geen open en eerlijk antwoord wordt gegeven, overwegen wij in de erop volgende raadsvergadering een motie van wantrouwen in te dienen. De belangen van de bewoners op Zuid zijn te groot om er vanuit de gemeenteraad niet bovenop te zitten, en daar moet u ons de gelegenheid voor bieden, en niet goochelen met miljoenen, maar in de praktijk niets uitvoeren.

Met vriendelijke groet,

Marco Pastors