Partij van de Arbeid

PvdA: 2007 jaar van de omslag

22-05-2008 11:42

In het verantwoordingsdebat liet PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zien dat het kabinet op het gebied van werk en inkomen, wonen en onderwijsgoed op koers ligt: Weg uit het neoliberale denken. In 2007 is de basis voor deze omslag gelegd. Op een aantal punten moet het echter beter en sneller, zoals taallessen, kinderopvang en de wijken.

De PvdA heeft vorige jaar zijn verantwoordelijkheid genomen, omdat het anders moest. Weg uit het neo-liberale denken van de vorige kabinetten Balkenende. In 2007 is de basis voor deze omslag gelegd. Van wantrouwen naar vertrouwen in mensen. Van onverschilligheid naar mensen vooruit helpen. Van vrijheid blijheid naar betrokkenheid. Maar de resultaten van die koerswijzigingen zijn er niet van vandaag op morgen.

Hamer: Politiek is hard werken, moeilijke keuzes maken. Niet én-én, maar óf-óf. Politiek is knokken en doorgaan. Wat je vandaag hebt bereikt is de basis om morgen mee verder te gaan. De PvdA is niet van de lange halen snel thuis. Maar ook niet van de het het-komt-allemaal-over-ons-heen-en-we-kunnen-er-niets-aan-doen. Het gaat er om mensen een serieus perspectief op houvast en vooruitgang in onze veranderende wereld te geven.

Politiek gaat dus niet over politici. Politiek gaat over mensen. Mensen sterker maken. Mensen een handvat geven om zich te ontwikkelen. En daar moet het dus ook weer overgaan in de politiek. Bring back the politics, aldus de PvdA-fractievoorzitter. Die betrokkenheid gaat bij ons verder dan het salaris, maar gaat ook over werkzekerheid en de sociale zekerheid van mensen. Mensen vragen echt niet zo veel. Ze willen zich kunnen ontwikkelen in hun werk. Ze willen een schone en veilige buurt. Ze willen een goede school met gemotiveerde leraren voor hun kinderen. En ze willen dat hun ouders op een fatsoenlijke manier oud kunnen worden. Daar werkt dit kabinet keihard aan. Stapje voor stapje gaan we vooruit.

De PvdA beoordeelt het kabinetsbeleid tijdens de verantwoordingsdag op basis van haar eigen sociale vooruitgangsagenda. Tijdens het verantwoordingsdebat laat Hamer zien dat het kabinet op een aantal terreinen al goed op koers ligt: werk en inkomen, wonen en onderwijs. Daarnaast zijn er ook een aantal punten waar het sneller en beter moet : taallessen, kinderopvang en de wijken. Hamer: Ik begrijp de frustratie van sommige mensen die vinden dat het niet snel genoeg gaat. Verandering gaat echter niet zonder slag of stoot.

De volledige bijdrage van Mariëtte Hamer vindt u in onze digitale bibliotheek :

Zie het origineel