Ministerie van Financiën

Gewone werknemer niet geraakt door maatregelen excessieve beloningen

nieuwsbericht | 22-05-2008 | Directie Voorlichting

Volgens het artikel in de Telegraaf van 22 mei 2008 "Werknemer dupe belasting van Bos" worden werknemers die werknemersaandelen als loon hebben ontvangen met terugwerkende kracht belast. Dit zou worden veroorzaakt door het wetsvoorstel Belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen. Daarbij citeert de Telegraaf Jan Bertram Rietveld van Belastingadvieskantoor Ernst & Young. Dit is echter een onjuiste weergave van het wetsvoorstel.

De wetgeving is namelijk beperkt tot vermogensbestanddelen, waaronder aandelen, waar bijzondere condities zijn verbonden. Het bijzondere in dat verband is dat vaak "hefboom-mechanismen" zijn ingebouwd, waardoor zeer hoge rendementen en/of waardestijgingen optreden, zéker als bepaalde management- en/of aandeelhoudersdoeleinden worden behaald. Anders dan in het artikel in de Telegraaf wordt gesuggereerd ligt het niet voor de hand dat gewone werknemers dergelijke aandelen verwerven.

Samengevat: de werknemer die aandelen krijgt of verwerft in het bedrijf waarin hij werkt, zonder dat aan de desbetreffende aandelen bijzondere voorwaarden kleven, valt niet onder de nieuwe wetgeving.