Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


CCKL-accreditatie voor het OLVG

Persbericht: Verlenging CCKL-accreditatie voor het OLVG

Hematologisch Klinisch Chemisch Laboratorium krijgt opnieuw kwaliteitskeurmerk

Amsterdam, donderdag 22 mei 2008

De CCKL-accreditatie van het Hematologisch Klinisch Chemisch Laboratorium (HKCL) van het OLVG is met vier jaar verlengd. Uit de herbeoordeling van een team van zes onafhankelijke deskundigen op diverse deelgebieden blijkt dat het laboratorium voldoet aan de strenge kwaliteitsnormen en dus de patiëntveiligheid altijd voorop stelt. De verlengde erkenning is bovendien uitgebreid met de deelgebieden Semenbank en Immunologie, naast de al eerder erkende Klinische Chemie en Hematologie.

"We zijn blij met het bereiken van deze heraccreditatie door CCKL en zeker ook met de uitbreiding van de erkenning naar de Semenbank en Immunologie", zegt dr. E.H. Slaats, unitvoorzitter van het HKCL. "Hiermee tonen we aan dat kwaliteit hoog op onze agenda staat. En de PDCA-cyclus, de verbetercyclus, laat bovendien zien dat kwaliteit en patiëntveiligheid zijn geworteld in ons denken en dagelijks handelen."

Borging van kwaliteitszorg
Verschillende grote veranderingen hebben de afgelopen periode bij het HKCL van het OLVG plaatsgevonden. Zo is het laboratorium overgestapt op een nieuw Laboratorium Informatie Systeem (GLIMS) en is het documentbeheersysteem overgegaan op DKS-Enterprise van de firma Infoland. Bovendien is een samenwerking met de laboratoria in het Flevoziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen gestart. Dr. E.H. Slaats: "Met al deze ontwikkelingen en een eerste accreditatie in 2002, bestaat het risico dat de borging van kwaliteitszorg iets minder prioriteit krijgt. Toch hebben we door een goede voorbereiding en gerichte aanpak onze verlengde én uitgebreide erkenning behaald."

Eerste accreditatie in 2002
In 2002 werd het HKCL van het OLVG voor het eerst geaccrediteerd. Na een systeembeoordeling waarbij het kwaliteitshandboek en kwaliteitssysteem onder de loep werden genomen, is een beoordeling ter plaatse uitgevoerd. Een auditteam beoordeelde op de werkvloer of het werk in het laboratorium in overeenstemming is met het beschreven kwaliteitssysteem. Op grond hiervan is het laboratorium geaccrediteerd. Na accreditatie vraagt kwaliteitszorg om blijvende aandacht. Laboratoria moeten het kwaliteitssysteem in stand houden en verder verbeteren, zodat kwaliteit en patiëntveiligheid gewaarborgd blijft.

EINDE PERSBERICHT

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting OLVG, via (020) 599 30 10.

Over CCKL
Per 31 december 2007 werd de fusie gerealiseerd tussen CCKL en de Raad voor Accreditatie (RvA). CCKL staat voor "Stichting ter bevordering van de kwaliteit van het laboratorium onderzoek en voor de accreditatie van laboratoria in de gezondheidszorg". CCKL bestaat nu 25 jaar en richt zich specifiek op de Nederlandse medische laboratoria in de humane gezondheidszorg. Als deze voldoen aan strenge kwaliteitsnormen, verstrekt CCKL een accreditatiebewijs. Een instelling met dit CCKL-keurmerk heeft een goed kwaliteitssysteem, gaat zorgvuldig om met de toevertrouwde (lichaams)materialen en wordt periodiek opnieuw gekeurd. Patiënt, aanvrager en zorgverzekeraar zijn daardoor blijvend verzekerd van kwaliteit.

CCKL heeft als pionier in de kwaliteitszorg van medische laboratoria, de basis gelegd voor de wereldwijde kwaliteitsnorm voor medische laboratoria (ISO 15189). Deze kwaliteitsnorm berust op de volgende 3 pijlers:

* Systeemkwaliteit. Op welke wijze is het werk georganiseerd en vastgelegd in het kwaliteitshandboek (nauwgezette en ondubbelzinnige omschrijving van de procedures)
* Productkwaliteit. Externe en interne kwaliteitsborging
* Vakinhoudelijke handelen (competentie). Bekwaamheid van de diverse beroepsbeoefenaren, management en overige medewerkers; effectiviteit van het managementsysteem.

CCKL is vooral actief in academische centra, samenwerkende topklinische opleidingsziekenhuizen, perifere ziekenhuizen voor de diverse klinisch laboratoria zoals klinisch chemische laboratoria, medisch microbiologische laboratoria, laboratoria pathologie, laboratoria apotheek, semenbanken e.d., maar ook voor zelfstandige huisartsenlaboratoria, IVF-klinieken, stamceltransplantatiecentra en trombosediensten. De hoge waardering voor het CCKL-keurmerk leidt er toe dat steeds meer medische laboratoria uit verschillende disciplines door CCKL geaccrediteerd willen worden.

De analyserapporten en conformiteitverklaringen van CCKL bieden patiënten en klanten vertrouwen in de onafhankelijkheid van de laboratoriumhandelingen en de deskundigheid van het laboratoriumpersoneel. Door de fusie met de RvA krijgen de door CCKL getoetste laboratoria op termijn ook een accreditatie, die op internationale erkenning is afgestemd.