VVD


22-5-2008

EP: Kwaliteit van diertransport is belangrijker dan de duur ervan

Het Europees Parlement heeft vandaag niet voor symboolpolitiek gekozen door een CDA -voorstel te verwerpen om tot een maximum tijdsnorm voor diertransport van 9 uur te komen. De VVD stemde hier ook tegen.

VVD-europarlementariër Mulder: "De kwaliteit van diertransport is belangrijker dan de duur ervan. Daarom had ik voorgesteld dat er beter gecontroleerd gaat worden op de bestaande diergezondheid- en dierenwelzijneisen voor diertransport. Dat kan onder andere bereikt worden door de introductie van een Europees registratiesysteem voor diertransporten, waarin met behulp van GPS de transportbewegingen gevolgd kunnen worden." Een voorstel van deze strekking werd door de plenaire vergadering van het Europees Parlement ondersteund. De stemming maakte onderdeel uit van de stemming over de Europese diergezondheidsstrategie.

Bij de stemming in de landbouwcommissie werden al voorstellen van Jan Mulder aangenomen die vaccinatie een grotere rol geven bij de bestrijding van besmettelijke dierziekten in de EU. De Europese Commissie en de lidstaten moeten verschillende maatregelen nemen om de onbelemmerde handel van producten afkomstig van gevaccineerde dieren te garanderen. Handelsbarrières die opgeworpen worden als gekozen wordt voor een vaccinatiestrategie, vormen nu nog een belangrijke reden voor landen om niet voor vaccinatie te kiezen in geval van een uitbraak of dreiging van een besmettelijke dierziekte.

Jan Mulder: "De Europese Commissie en de lidstaten van de EU moeten er alles aan doen om een onbelemmerde handel in producten afkomstig van gevaccineerde dieren te garanderen. Dit kan onder andere door convenanten te sluiten tussen overheden, boerenorganisaties, consumentenorganisaties, handel en retail. Verder moet er een verbod komen op het labellen van producten die afkomstig zijn van gevaccineerde dieren. Deze producten zijn namelijk net zo veilig als alle andere producten en een label maakt consumenten alleen maar onnodig ongerust."

De Europese diergezondheidsstrategie beoogt ook om tot een eerlijkere verdeling van de kosten te komen die optreden bij uitbraken van besmettelijke dierziekten. Daarmee wordt gevolg gegeven aan het pilot project dat Jan Mulder in de Europese begroting van 2004 inbracht. Nu is het nog zo dat boeren in Nederland en sommige andere lidstaten zelf wel mee betalen aan deze kosten, terwijl in veel andere lidstaten de overheid alles betaalt. Mulder: "De huidige situatie waarin Nederlandse boeren wel mee betalen aan dierziekteuitbraken, maar hun concurrenten in andere lidstaten leidt tot concurrentieverstoringen. Dit moet zo snel mogelijk gelijk getrokken worden."