VVD


22-5-2008

EP wil junta voor het Internationaal Strafhof dagen

Het Europees Parlement heeft zojuist een paragraaf (513 stemmen voor, 5 stemmen tegen) in een resolutie over Birma aangenomen waarin het Europees Parlement de lidstaten oproept om de junta via de VN Veiligheidsraad voor het Internationaal Strafhof te dagen. De paragraaf maakt deel uit van de resolutie over de dramatische situatie in Birma.

VVD-fractievoorzitter Jules Maaten: "Er moet snel hulp voor de Birmese bevolking komen, met of zonder toestemming van de junta. Het onthouden van noodzakelijke steun is een misdaad tegen de mensheid. De junta hoort achter de tralies."

Gisteren pleitte Jules Maaten er reeds voor dat de EU het initiatief neemt om de VN Veiligheidsraad deze zaak naar de openbare aanklager Luis Moreno-Ocampo bij het Internationale Strafhof in Den Haag te laten verwijzen. Vanmiddag kreeg hij hiervoor steun van de andere fracties.

De betreffende paragraaf die oproept om de junta voor het Internationaal Strafhof te dagen:

10. is van oordeel dat indien de Birmese autoriteiten steun voor de getroffenen blijven tegenhouden zij voor het Internationaal Strafhof verantwoordelijkheid moeten afleggen voor misdaden tegen de menselijkheid; verzoekt de lidstaten van de EU aan te dringen op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin de zaak aan de openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof wordt doorverwezen voor onderzoek en vervolging;