Waterleidingmaatschappij Drenthe

Startschot project WaterSense22 mei 2008 Â

Op 22 mei geeft gedeputeerde Tanja Klip-Martin van de provincie Drenthe het startschot voor het project WaterSense op de proefboerderij 't Kompas in Valthermond. WaterSense staat voor een innovatief hulpmiddel voor agrariërs, waterschappen, drinkwaterleveranciers en natuurbeheerders met behulp van sensorsystemen. Zo kunnen zij de hoeveelheid en kwaliteit van het water in de bodem op elk gewenst moment nauwkeurig in kaart brengen. Met die wetenschap kan het beschikbare water optimaal worden benut voor de landbouw, waterwinning of natuur en tegelijkertijd optimaal worden beschermd. Agrariërs kunnen met het systeem bijvoorbeeld beslissen wanneer en hoeveel zij moeten bemesten of beregenen.

De ontwikkeling van WaterSense is nieuw in Nederland. De verwachting is dat ook elders in het land de ontwikkelingen met belangstelling gevolgd worden. Dit project levert een belangrijke bijdragen aan de kennisontwikkeling op het gebied van sensortechnologie zoals die met de komst van het LOFAR project naar Drenthe in gang is gezet in Noord Nederland.

WaterSense is een initiatief van Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waterschap Hunze en Aa's, Dacom Plant Service uit Emmen, HydroLogic, hydrologisch onderzoeksbureau uit Amersfoort, DySI, bedrijf voor software engineering voor sensorsystemen uit Assen, PPO, Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (WUR), TTI Wetsus, Praktijkonderzoek voor Plant en Omgeving-AGV en de provincie Drenthe. Andere partners in het project zijn Waterlaboratorium Noord, Louis Bolk Instituut, Soil Company en tientallen landbouwers in het Hunzegebied.