Thuiszorg AWBZ

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-CB-U-2847846

21 mei 2008

Op 14 april heeft de AWBZ-zorgaanbieder Versatility te Didam u een brief gestuurd aangaande de huidige situatie in de zorgbranche. U hebt mij om een reactie gevraagd op deze brief.

De brief van Versatility heeft betrekking op de zorgtoewijzing in de AWBZ thuiszorg. Versatility heeft een contract met het zorgkantoor maar wordt niet in de gelegenheid gesteld om zorg te verlenen. In haar visie komt dit omdat transferverpleegkundigen alleen doorverwijzen naar voorkeursaanbieders, grote zorgaanbieders te veel macht hebben en het zorgkantoor niet actief doorverwijst naar Versatility.

Voorop wil ik aangeven dat ik niet in de positie ben om een oordeel uit te spreken over de specifieke problematiek van onderproductie waarmee Versatility wordt geconfronteerd. Het is aan het zorgkantoor om contracten af te sluiten met zorgaanbieders zodat aan cliënten met een AWBZ-indicatie de zorg kan worden geleverd. Vervolgens hebben ook de AWBZ-cliënten een belangrijke rol bij de keuze van de gecontracteerde zorgaanbieder.

Wel wil ik ingaan op de algemene punten die door Versatility naar voren worden gebracht. Ik hecht daarbij aan een gelijk speelveld voor de verschillende zorgaanbieders, waarbij ook kansen worden geboden voor kleinere en nieuwe zorgaanbieders.

In dat kader wil ik er allereerst op wijzen dat de NMa toeziet op eerlijke concurrentie in alle sectoren van de Nederlandse economie en dus ook in de zorg. Daarbij bestrijdt zij partijen die kartels vormen. Ook bestrijdt de NMa het misbruik van economische machtsposities en toetst fusies. De NZa kan in aanvulling daarop partijen met aanmerkelijke marktmacht verplichtingen opleggen.

De NMa heeft aangegeven voor het jaar 2008 prioriteit te geven aan de thuiszorg. De NMa houdt de thuiszorgmarkt scherp in de gaten. Dat blijkt ook uit het feit dat de NMa heeft aangegeven momenteel onderzoek te doen, omdat zij vermoedens heeft dat een aantal thuiszorgorganisaties marktverdelingsafspraken heeft gemaakt.

De NMa heeft ook bij de presentatie van de NMa-agenda aangegeven prioriteit te geven aan de thuiszorgmarkt. Naar aanleiding van deze presentatie heeft de NMa meerdere reacties uit de markt ontvangen. De NMa heeft mij laten weten dat zij deze reacties serieus bestudeert.

Jaarlijks doet de Nederlandse zorgautoriteit onderzoek naar de ontwikkelingen ten aanzien van de extramurale AWBZ zorg. De rapportage "Analyse van de marktontwikkelingen in 2006 en 2007" is in september 2007 verschenen. In deze rapportage is de NZa ook ingegaan op de marktconcentratie en de positie van de transferverpleegkundige.

Ten aanzien van de transferverpleegkundige merkt de NZa op dat dit een viertal voordelen biedt in het kader van het zorgverleningsproces. Dit zijn: