Gemeente Amersfoort

Persbericht

Amersfoort kiest voor groene postbezorging

De gemeente Amersfoort laat voortaan al haar poststukken CO2-neutraal bezorgen. Daarvoor heeft zij een contract afgesloten met TNT Post. De raadstukken vallen buiten dit contract en belanden voortaan via een fietskoerier op de deurmat van gemeenteraadsleden.

Sinds begin dit jaar biedt TNT Post de mogelijkheid om de CO2-belasting door de bezorging van poststukken te compenseren. De gemeente Amersfoort is de eerste gemeente in Nederland die voor deze mogelijkheid kiest. TNT verdubbelt het compensatiebedrag van de gemeente. Vervolgens wordt het totale bedrag geïnvesteerd in een door TNT geadopteerd windmolenpark in India. In dit park in de staten Karnataka en Maharashtra wekken 34 windmolens duurzame energie op.

Lagere kosten

Vanaf mei bezorgt de Amersfoortse fietskoerier Martin Bos van 2WielKoeriers op woensdag en vrijdag de raadstukken bij alle 39 Amersfoortse gemeenteraadsleden. Het gaat in eerste instantie om een proef van 10 weken. Bij wederzijdse tevredenheid wordt de bezorging per fiets voortgezet.

Duurzaam inkopen

De groene postbezorging is een voorbeeld van 'duurzaam inkopen'. Duurzaam inkopen houdt in dat de producten en diensten die je inkoopt milieuvriendelijk en sociaal verantwoord moeten zijn. De gemeente Amersfoort wil dat in 2011 al haar inkopen duurzaam zijn. Dit streven maakt deel uit van de collegeambitie om in 2011 een klimaatneutrale gemeente te zijn.

Informatie: Jetske Hingst, woordvoerder Concernstaf (CST), telefoon 033 469 51 44, jt.hingst@amersfoort.nl.


---- --
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 115

datum: 22 mei 2008

Excursie: op zoek naar amfibieën

Op vrijdagavond 30 mei organiseren DierenPark Amersfoort, gemeente Amersfoort en RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) een excursie: op zoek naar amfibieën. De excursie start om 19.45 uur bij DierenPark Amersfoort en eindigt omstreeks 22.30 uur. Het programma wordt gedeeltelijk te voet en gedeeltelijk per fiets afgelegd. In het kader van de EAZA amfibieën campagne proberen dierentuinen in Europa het hele jaar zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de met uitsterven bedreigde amfibieën. Naast geld inzamelen is een belangrijk doel om mensen bewust te maken van de ernstige situatie.

Programma

Na de ontvangst met koffie en thee, volgt een korte inleiding over de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) Amfibieën Campagne en over het werk van RAVON. De stadsecoloog van de gemeente Amersfoort, Renée van Assema, vertelt over de amfibieën in Amersfoort en de provincie Utrecht. Daarna volgt de zoektocht naar kikkers, padden en salamanders bij een poel in de buurt van DierenPark Amersfoort en in het Buitengebied West van Amersfoort. Aanmelden

Wilt u deelnemen aan de excursie? Meldt u dan telefonisch aan bij DierenPark Amersfoort via

033 422 71 00. Vergeet niet om op 30 mei met de fiets te komen! Kosten

Aan deze excursie zijn geen kosten verbonden. Een vrijwillige bijdrage is welkom en komt geheel ten goede aan de campagne. De excursie gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen. Bij te weinig aanmeldingen, ontvangen deelnemers uiterlijk dinsdag 27 mei bericht hierover.

Noot voor de pers:

Informatie: Kitty Walter, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 06 25 04 62 05, e-mail kj.walter@amersfoort.nl. Josien van Eijk, communicatiemedewerker DierenPark Amersfoort, telefoon 033 422 71 12, e-mail jvaneijk@dierenparkamersfoort.nl.