FNV-voorzitter Jongerius breekt lans voor socialer Europa

22/05/2008 13:30

FNV Vakcentrale

Bij botsing tussen de regels inzake het vrije verkeer en mededinging enerzijds en de fundamentele sociale rechten anderzijds, moeten deze laatste voorrang moeten krijgen. Dat schrijft FNV-voorzitter Agnes Jongerius aan staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken. Het voorstel, mede door de FNV ontwikkeld binnen het Europees Vakverbond (EVV), zou als clausule moeten worden opgenomen in het Verdrag van Lissabon.

FNV en EVV zien een dergelijke sociale clausule als noodzakelijk in het licht van de recente uitspraken van het Hof van Justitie inzake Laval, Viking en Rüffert, zo blijkt uit de brief van Jongerius. In deze drie rechtszaken ging het om pogingen van bedrijven om de cao te ontduiken door inzet van goedkope buitenlandse werkkrachten.

De FNV-voorzitter constateert in haar brief dat de drie zaken juridisch zo complex zijn dat niet helemaal duidelijk is wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarom dringt zij met klem aan op een onderzoek op korte termijn naar de eventuele gevolgen voor ons land. Jongerius:"Dit onderzoek moet bezien worden in het licht van de gelding van de Detacheringsrichtlijn."

In haar brief schrijft de FNV-voorzitter zich ook zorgen te maken over het uitblijven van een richtlijn waarin gelijke behandeling en non-discriminatie geregeld worden.

Voorts kraakt zij kritische noten over de manier waarop Nederland uitwerking geeft aan de Europese ideeën over marktwerking. Jongerius herhaalt haar verzoek aan de politiek om de SER in te schakelen bij vervolgplannen voor marktwerking in publieke dienstverlening.

De voorzitter van Nederlands grootste vakcentrale komt met haar brief aan de vooravond van een tweedaags festival van de Europese beweging over de toekomst van Europa. Bovendien debatteert de Tweede Kamer op 2 juni over het Verdrag van Lissabon.

Jongerius: "Door stagnatie van verdere ontwikkeling van het Europese sociaal beleid en door de sterke focus op de interne markt en het vrij verkeer, voelen burgers zich meer en meer in de steek gelaten, het vertrouwen in Europa is nog steeds een issue."