Prikmarathon Beijing van start

22/05/2008 13:48

Achmea Divisie Zorg

Zilveren Kruis Achmea en Meditel prikken zo'n 1.000 Chinagangers

Noordwijk, 23 mei 2008 - Tussen nu en eind juni prikt Zilveren Kruis Achmea in samenwerking met haar partner Meditel zo'n 1.000 mensen die in augustus naar de Olympische Spelen in China afreizen.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea is Official Supplier van NOC NSF. Samen met haar partner Meditel, landelijke aanbieder van reizigersvaccinatie, biedt zij alle deelnemers van de Walk Challenge China 2008, de crew van het Holland Heineken House en de medewerkers van Randstad een vaccinatieprogramma en reisadvies aan.

'Voorkomen is beter dan genezen', aldus Arné van den Boom, commercieel directeur Zilveren Kruis Achmea. 'Samen met onze partner Meditel organiseren we daarom een aantal bijeenkomsten waarbij we deze reizigers uitnodigen voor hun vaccinatie en gezondheidsvoorlichting geven, zodat ze goed beschermd naar China vertrekken.'

Het is belangrijk te kijken naar de mogelijke gezondheidsrisico's, die een reis naar China met zich meebrengt. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering bepaalt voor ieder land welke bescherming gewenst is. Voor een reis naar China, wordt bescherming tegen hepatitis A en DTP aanbevolen. Reizigers die langer dan 2 weken in China verblijven is ook een vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Daarnaast is er een aanzienlijk risico op besmetting met hepatitis B, vooral bij eventuele verwondingen.

Achtergrond

Veel mensen die op vakantie gaan zijn onvoldoende beschermd tegen infectieziekten Vooral vakantiegangers naar populaire gebieden rond de Middellandse Zee zijn zich niet bewust van het risico op het oplopen van een ernstige infectieziekte. Slechts een derde van de Nederlandse toeristen die bijvoorbeeld naar de Turkse kust op vakantie gaan, is voldoende beschermd tegen hepatitis A. Dit is opmerkelijk weinig, aangezien het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadviezen (LCR) Turkije voor deze ziekte als risicogebied aanmerkt.

Reizigers die bij de genoemde Achmea-zorgverzekeraars zijn verzekerd, kunnen op ruim 25 locaties in Nederland terecht voor reizigersadvies en volledig vergoede vaccinaties en middelen tegen DTP, hepatitis A/B, cholera, buiktyfus, gele koorts en malaria.

Er sterven in Nederland meer mensen aan de gevolgen van hepatitis dan aan AIDS (Janssen, Erasmus Rotterdam, januari 2007). De Nederlandse overheid overweegt om vaccinaties tegen hepatitis B op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. In de toekomst zullen kinderen en zuigelingen daardoor automatisch beschermd zijn tijdens hun vakanties. De Achmea-zorgverzekeraars lopen daarop vooruit door al hun verzekerden nu al deze mogelijkheid te bieden.






Noot voor de redactie: