Ministerie van Financiën

Toespraak bijeenkomst Federatie Nederlandse Zionisten

empty

toespraak | 07-05-2008 | Amsterdam, Minister

Voorafgaand aan de speech van minister Bos waren groepen dansende kinderen te zien. Zij dansten hierbij onder andere op muziek (Imagine) van John Lenon. Minister Bos refereerde hieraan aan het begin van zijn speech.

"Imagine all the people, living life in peace"

"Israël is geboren uit grote dromen. (...)
Een droom om het koninkrijk van David en Salomon te doen herleven. Een orthodoxe droom om een joods stadje in Oost-Europa na te bouwen. Een socialistische droom om 'n egalitaire modelstaat te bouwen. Een sociaal-democratische droom van de middenklasse."

Dat zei de schrijver Amos Oz een jaar geleden in het VPRO-programma Tegenlicht.

Want Israël was, volgens hem, volgens ons, altijd al méér dan de herleving van een volk, een taal en de Negev-woestijn.

Israël was altijd al méér dan het beloofde land, de nieuwe thuishaven voor alle Joden, of, in de woorden van Hannah Arendt "het gebied de slechtheid van de wereld voorbij".

Israël was ook een nieuwe, humanistische samenleving. Een idealistisch `werk in uitvoering' van de pioniers en harde werkers, van de Kibboetsbeweging en van grote visionaire, inspirerende leiders zoals Ben Gurion, Golda Meir en Rabin. Israël was een nieuwe, andere samenleving die nergens anders bestond en nergens anders kon bestaan. Een land waar arbeiders en intellectuelen samenwerkten om van een gefragmenteerd woestijnland een vruchtbare economie en een sociale democratie te maken. Een land waar men elkaars lasten wou dragen en elkaars dromen wou dromen.

Israel was en is -lltterlijk- een ongelofelijk verhaal. Een verhaal dat bijna niet waar kon zijn, een geschiedenis van vervolging en vernietiging die een volk bijna niet beleefd kán hebben. En toch was het zo. Toch gebeurde het. Toch kon het. Toch werd de droom werkelijkheid.

De kernwoorden van deze droom en daarmee van deze samenleving waren rechtvaardigheid, samenwerking en dialoog. Maar deze heldere en inspirerende rode draden in de opbouw van de Israëlische staat gingen
- samen met de droom die zij schraagden - steeds meer lijden onder de ruwe realiteiten van de dagelijkse strijd om het bestaan. Volgens Amos Oz: "Een strijd tussen het ene gelijk en het andere".

In al deze zestig moeilijke jaren hebben Nederland en zeker ook altijd de PvdA altijd warme banden met Israël gehad. Niet alleen in woorden maar ook in daden. Niet alleen direct maar ook indirect. Dus dan heb ik het niet alleen over de - geheime - wapenleveranties van minister Vredeling in de jaren '70 en de door Ed van Thijn geïnitieerde dialoog van Clingendael in de jaren '90, maar ook over de financiële steun aan de ontwikkeling van een zelfstandige Palestijnse economie. Want ook al hebben we Israël bijgestaan in oorlog, het uiteindelijke doel is vrede en veiligheid voor de hele regio. En wat daar in essentie voor nodig is hebben veertig jaar vredesbesprekingen- en akkoorden wel duidelijk gemaakt.

Twee staten in één land. Voor de Israëli's een internationaal erkende, Joodse staat, veilig voor haar burgers en vrij van terreur. Voor de Palestijnen een eigen soevereine staat, economisch én geografisch levensvatbaar.

Om vrede en veiligheid voor iedereen in de regio tot realiteit te maken is moed en visie nodig. Maar wat er ook voor nodig is, is een herwaardering van de oude idealen

die ooit ten grondslag lagen aan de stichting van de staat Israël: rechtvaardigheid, samenwerking en dialoog. En de moed en visie is nodig om deze idealen nu niet enkel en alleen met trots en terechte trots op het verleden van Israël toe te passen maar met ministens zoveel volharding en geestdrift op de toekomst van de regio.

Breng die verbeelding van 60 jaar geleden alsjeblieft weer aan de macht! De verbeelding die oude tegenstellingen kan overwinnen, nieuwe coalities kan smeden en zo een nieuwe brug kan slaan tussen Israëli's en Palestijnen, tussen Israël en haar buurlanden. Een brug naar vrede, voorspoed en veiligheid. Zoals het ooit gold voor Israël en we het nu moeten laten gelden voor haar buren. Niet alleen `nu', maar ook voor alle volgende generaties. Dat past ook bij de oproep van Theodor Herzl in het voorwoord van `De Jodenstaat': "Ik verlang van de intellectuelen tot wie ik mij richt, dat zij zich herbezinnen op oude denkbeelden en dat zij zich nieuwe eigen maken". `

Vanavond feliciteer ik u met 60 jaar Israël.

Ik ben blij met wat u bereikt heeft, weet wat het gekost heeft en begrijp uw trots.

Ik wens u in uw eigen woorden `120 jaar'.

Maar bovenal wens ik u de wijsheid, kracht, moed en verbeelding om uw idealen te koesteren en uw droom niet alleen levend te houden maar ook af te maken. Voor het land dat u dierbaar is, voor Israeli's en Palestijnen, voor ieder mens dat zijn kinderen in vrede en veiligheid op wil zien groeien.

En met een knipoog naar dat prachtige lied van John Lenon dat we net hoorden, zeg ik u: "They may say you're a dreamer. Just make sure you're not the only one."

Dank u wel.


* Laatst aangepast: 22-05-2008