Nicis: "Steden gaan roekeloos voorbij aan krimp"

22/05/2008 14:10

Nicis Institute

Den Haag, 22 mei 2008 - "Gemeenten zien de realiteit van een krimpende bevolking niet onder ogen. Hoewel er van alle kanten voor wordt gewaarschuwd, wordt er niet naar gehandeld." Dit zegt drs. Mario Jacobs, programmaleider Stedelijke Economie bij Nicis Institute in het nieuwe nummer van City Journal. "We kunnen niet in groei blijven denken als de realiteit iets anders laat zien. Het Rijk leunt ook achterover en legt de bal bij de lokale spelers in plaats van te kijken hoe deze gemeenten financieel kunnen worden bijgestaan."

De bevolking in Nederland verandert. We hebben niet alleen te maken met steeds meer ouderen en minder jongeren. We krijgen zelfs te maken met krimp: minder mensen, een dalend aantal inwoners. Nu al speelt deze ontwikkeling in de periferie van ons land: Limburg, Groningen, Zeeland. De prognose is dat in 2025 ruim 50 procent van alle Nederlandse gemeenten met krimp te maken krijgt. "En dat is een gegeven waaraan steden roekeloos voorbij gaan", aldus Jacobs.

Steden moeten inzien dat zij aan de vooravond van een grote verandering staan en er mee aan de slag gaan. Dat vergt lef, ruggengraat en visie van de bestuurders. Zij moeten duidelijk durven maken dat meer sporthallen, bedrijventerreinen, scholen en winkels geen optie is. "Dat doet pijn, want dit soort plannen zijn veelal de graadmeter van het succes van bestuurders. Maar uiteindelijk vereist het net zoveel, zo niet méér visie om slim te slopen en op een intelligente manier te herstructureren dan klakkeloos bij te bouwen."

Het Rijk stimuleert die intelligente manier van omgaan met krimp bepaald niet en heeft de neiging om achterover te leunen en de bal bij de lokale spelers te leggen. "Het Rijk zal echter moeten kijken naar de wijze waarop het gemeenten financieel bijstaat. Nu wordt dat versterkt op basis van het aantal inwoners of leerlingen en niet op basis van kwalitatieve investeringen. Daarmee wordt voorbijgegaan aan de kosten waarvoor gemeenten bij de krimp van de bevolking komen te staan."

Nicis Institute, het Maatschappelijk Top Instituut voor de steden, geeft maandelijks het City Journal uit. Het full color vaktijdschrift is bedoeld voor mensen die werken in de stedelijke praktijk. In het blad worden onderzoek en praktijk met elkaar verbonden en is er daarnaast ruimte voor interviews, achtergrondartikelen, nieuws en opinie.

Deze maand is er ruim aandacht voor een onderzoek naar de ondersteuning van mantelzorgers. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het Kenniscentrum Gemengde Scholen en de aanpak van jeugdwerkloosheid in Gouda. Directeur Peter Knip van VNG International kijkt naar stedelijke trends en wethouder Dominique Schrijer van Rotterdam wijdt zijn column aan het Sociaal Programma van zijn stad.

http://www.nicis.nl