Gemeente Leidschendam-Voorburg


Voornamelijk zon op wijkwandeling

21 mei 2008 Op een zonovergoten woensdagmiddag wandelen burgemeester Hans van der Sluijs en wijkwethouder Tilly Zwartepoorte met enkele wijkbewoners, de wijkagent en een klein gemeentelijk gezelschap door de wijk. Op deze 21e mei vormen De Heuvel, Leidsenhage en Park Veursehout de wijk waar de gemeentebestuurders de openbare orde en veiligheid en de staat van de openbare ruimte onder de loep nemen. De wijkmanager heeft in overleg met bewoners uit het wijkplatform de route bepaald. De start ligt bij het wijkwinkelcentrum aan de Burgemeester Sweenslaan. De wijk ligt er netjes bij.

Bewoners van de wijk in gesprek met de burgemeester en de wethouder.

Bij de nieuwe speelvoorziening op het binnenterrein achter de Burgemeester Velthuijsenlaan maken twee bewoonsters geen geheim van hun gevoelens over hun wijk. Ze wonen hier al tientallen jaren naar volle tevredenheid. Een van hen: Ik ben blij dat hier zoveel bewoners met verschillende herkomsten en achtergronden wonen. We gaan goed met elkaar om en leven prettig in deze buurt. Ik zou niets anders willen. Bij het bridgehome wordt gesproken over het luidruchtige vertrek van bridgers bij hun vertrek. In winkelcentrum Leidsenhage krijgt de gratis fietsenstalling van Biesieklette een forse uitbreiding; de plannen daarvoor zijn bijna klaar.

In Weigelia wordt bij de opgebroken weg de aanleg van tramlijn 19 toegelicht, een project uit de portefeuille van wethouder Zwartepoorte. In Park Veursehout klagen bewoners uit de omgeving van het politiebureau over parkeerproblemen. Mogelijke oplossingen hiervoor zijn de aanleg van parkeerplaatsen op het terrein van de politie of afsluiting van de weg tussen de woningen en het politiebureau. De gemeente broedt op dit plannetje.

In de Karekietlaan komen enkele fietsbeugels in de omgeving van de brug over de waterpartij; die toezegging heeft de buurt van de gemeente gekregen. De plek direct naast de brug lijkt de beste locatie. Deze nietjes worden op korte termijn geplaatst. Een bewoner beklaagt zich over het Klein Zijdepark; daar zou een kunstenaar een avontuurlijke speelplek voor de jeugd maken, maar die is er nog steeds niet. Hoe zit dat? Die speelplek blijkt wel gemaakt te zijn, maar is weer verwijderd: niet veilig!

Nogmaals tramlijn 19, nu bij Medisch Centrum Haaglanden, waar tramlijn 6 door de bocht piept. Mocht lijn 19 dit probleem ook hebben, dan komen er volgens wethouder Zwartepoorte voorzieningen waarmee het probleem tot het verleden behoort. Tramreizigers die met lijn 2 komen, krijgen het in de toekomst wellicht ook makkelijker als zij het ziekenhuis willen bezoeken. Nu moeten ze nog een behoorlijk eind lopen vanaf de halte halverwege Leidsenhage. De gemeente onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een extra halte op de Heuvelweg in combinatie met een brug over de watergang die uitkomt op het ziekenhuisterrein.

In de Caan van Necklaan staat al jarenlang een grote container op de parkeerplaats die de woningcorporatie indertijd heeft geplaatst toen de flats werden gerenoveerd. De container is leeg en niet meer in gebruik. De gemeente neemt actie om hem hier weg te krijgen. Een paar meter verderop staat een autowrak. De wijkagent schakelt de parkeerpolitie in; het wrak zal snel uit het straatbeeld verdwijnen. Grote ergernissen of onregelmatigheden komen tijdens de wandeling niet aan de orde. De kleinigheden in de openbare ruimte zijn inmiddels doorgegeven aan het Meldpunt Openbare Ruimte en worden op korte tijd hersteld.

De volgende wijkwandeling vindt maandag 26 mei plaats. Dan wandelen burgemeester Hans van der Sluijs en wijkwethouder Marcel Houtzager door het Damcentrum, Klein-Plaspoelpolder, de Zeeheldenwijk en Leidschendam Zuid.