AutoRai

Hondaâs nieuwe hybride kent geen grenzen

(5/22/2008)
Honda komt met een betaalbare hybrideauto die voor de hele wereld bedoeld is. Daarmee krijgen meer mensen toegang tot milieuvriendelijke techniek en dragen ze bij aan lagere emissies. De verkoop van deze modern vormgegeven vijfdeurs hatchback gaat in het voorjaar van 2009 van start.

Honda denkt jaarlijks wereldwijd 200.000 exemplaren van deze nieuwe hybride te verkopen. Daarbij zal Honda ook een CR-Z Hybrid, de Civic Hybrid en ten slotte een Jazz Hybrid aanbieden. De vier modellen samen zijn goed voor een jaarlijkse afzet van ongeveer 500.000 autoâs.

Spaarassistent
De nieuwe hybrideauto wordt een compacte en comfortabele vijfpersoons vijfdeurs hatchback. Het ontwerp volgt in grote lijnen het design van Hondaâs waterstofauto FCX Clarity.

Brandstofverbruik, wendbaarheid, comfort en design zijn de sterke punten van de nieuwe hybride Honda. Een nieuwe elektronische besturingseenheid en een aanzienlijk lichtere en compactere accu drukken de productiekosten. De verbrandingsmotor is eveneens compact en wordt gebouwd in de fabriek in Suzuka, die speciaal daarvoor een modernisering ondergaat.

In het volledig nieuwe platform zijn de hybride-aanstuurmodule en de accu onder de kofferruimte ondergebracht. Nieuwe technologie, zoals een speciale âspaarassistentâ, helpen de bestuurder zijn ultrazuinige auto optimaal te gebruiken.

CO2-reductie
Takeo Fukui, president en topman van Honda Motor Corporation in Tokyo, kondigde de nieuwe hybride in een toespraak aan. De heer Fukui benadrukte dat Honda het milieu zeer serieus neemt en dat de ontwikkeling van de nieuwe hybrideauto een belangrijke stap naar betaalbare schone techniek is. Volgens de topman is het tijd om hybridetechniek wereldwijd verkrijgbaar te maken. De grote vraag naar hybrideautoâs met lage emissies en een laag verbruik zal voor een merkbare verlaging van de wereldwijde CO2-uitstoot zorgen, aldus Fukui.

Brandstofcel
Dat streven naar verlaging van de CO2-emissie komt naar voren in de introductie van de nieuwe Honda FCX Clarity. Deze brandstofcelauto, de eerste van een nieuwe generatie, stoot geen CO2 uit en verbruikt geen fossiele brandstof. Vanaf juli 2008 is de FCX Clarity als leaseauto in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

Ook in de productie van autoâs is CO2-reductie mogelijk. De nieuwe Honda-fabriek in Yorii (Japan) is voorzien van de nieuwste besturingssystemen om stroomverbruik te minimaliseren en door energie tijdens de productie terug te winnen, heeft de nieuwe fabriek 30 procent minder energie per gebouwde auto nodig dan de bestaande productielocatie in Sayama.