Gemeente Waalwijk Werkconferentie met succes afgerond

Afgelopen maandag vond een werkconferentie plaats over de agenda voor de nieuwe woonvisie met als titel 'De Woonagenda 2010-2014'. Aanwezig waren diverse raads- en commissieleden, directie en bestuursleden van woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, het platform gehandicapten, vertegenwoordigers van WOPs en huurdersorganisaties en collegeleden. Peter van Dongen: Wij hebben in ons collegeprogramma een behoorlijke ambitie weggezet waarvoor een heldere, aan de laatste ontwikkelingen aangepaste, woonvisie noodzakelijk is. De Woonvisie dient dus een uitspraak te doen over het toekomstige beleid voor de periode 2010 2014. Daarnaast moet het een doorkijk geven voor de lange termijn, met een horizon op het jaar 2030. De visie dient ook als basis voor het maken van (nieuwe) prestatieafspraken met de lokale woningcorporaties voor de komende vijf jaar.

Werkconferentie
Er is vooral gediscussieerd over de themas van Kwantiteit naar Kwaliteit en Betaalbaarheid van het wonen. Het eerste thema gaat over het verleggen van de aandacht van grootschalige woningbouw naar het bouwen voor speciale doelgroepen zoals starters en met name senioren. Het tweede thema betreft het verkleinen van de groeiende kloof tussen huur en koop èn de invloed van de enorm stijgende energiekosten op de woonlasten.
Enkele discussiepunten/meningen waren:

- Ouderen gaan nu nog niet vanzelfsprekend van een koopwoning naar een dure huurwoning;

- Ook differentiëren voor de groep ouderen (we spreken nu van 55+, maar vaak pas vanaf 75+ begint men na te denken over verhuizen, daarnaast is er ook al een groeiende groep 85+);
- Kijken of klimaatneutrale woningen betaalbaar te realiseren zijn;
- We moeten ons ook focussen op de middengroepen en ook hier kijken naar de kwalitatieve vraag. Want die middengroepen krijgen het steeds moeilijker om zich op de koopmarkt te begeven. (Uitgaande van 4,5 x jaarinkomen = te dragen hypotheeklast, betekent dit dat iemand met 1,5 x modaal dus ca. 50.000 slechts een woning van max. ± 225.000 kan kopen en daar zijn er niet zoveel van in Waalwijk.)

Bas-Jan van Bochove, tweede kamerlid, luisterde de bijeenkomst op met twee spraakmakende columns. Daarin zei hij: In Den Haag bestaat de overtuiging dat wonen vooral een lokale en regionale aangelegenheid is. Het is tijd voor keuzes maken en de belangrijkste keuzes liggen op het gemeentelijk niveau. Maar als ik zie waar Waalwijk mee bezig is, had ik hier eigenlijk niet naar toe hoeven komen. Met het oog op de toekomst gaf Van Bochove aan dat een goede woonvisie voor gemeenten noodzakelijk is. Vrij naar de beroemde uitspraak van oud-staatssecretaris Jan Shaeffer zei hij: In geouwehoer kun je niet wonen! maar zonder breed gedragen (woon-)visie sla je de plank al snel mis. Hij vroeg daarbij aandacht voor een dynamische visie waarin de eigenheid van de gemeente tot uitdrukking komt.

Peter van Dongen stelde aan het eind van het levendige debat blij te zijn met de constatering van Van Bochove dat Waalwijk op de goede weg is. Deze werkconferentie heeft zinvolle input geleverd voor het plan van aanpak. Ik ga er vanuit dat het daarop volgende interactieve proces zal leiden tot een woonvisie die breed gedragen wordt. We hebben gezamenlijk met alle betrokkenen nog een flinke slag te maken.

Proces
De resultaten van de werkconferentie worden in de komende weken verwerkt in het plan van aanpak, dat nog voor de zomer ter besluitvorming aan de gemeenteraad wordt aangeboden. De raad geeft dan kaders mee voor de totstandkoming van de nieuwe Woonvisie. Na de zomer start vervolgens het opstellen van de Woonvisie. Dit gebeurt samen met alle partijen die belang hebben bij een goed woon- en leefklimaat in onze gemeente. Daarnaast worden diverse woningbouwonderzoeken gebruikt. Het is de bedoeling om uiterlijk begin 2009 de nieuwe Woonvisie ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen. Op basis daarvan worden nieuwe prestatieafspraken gemaakt met de professionele woon-aanbieders in de brede zin.

Aanleiding
In het collegeprogramma Meedoen en meedenken is het volkshuisvestingsbeleid neergezet als motor en katalysator om de leefbaarheid in de gemeente en de sociale cohesie in wijken op een hoger plan te brengen. Daarmee heeft het college van Waalwijk een behoorlijke ambitie weggezet. Om die waar te maken, is een heldere woonvisie noodzakelijk. Andere aanleidingen daarvoor zijn:
1. De huidige Visie op Wonen loopt volgend jaar ten einde. o De hoofdlijnen zijn nog wel actueel maar behoeven nuancering, o Diverse actuele (woningmarkt-)onderzoeken en beleidsontwikkelingen geven aan dat actualisering noodzakelijk is;

2. Omdat projectontwikkeling gemiddeld 3 5 jaar duurt moet woningbouwprogrammering vroegtijdig plaatsvinden en daaraan voorafgaand zullen er dus tijdig nieuwe prestatieafspraken voor periode 2010 2014 en misschien wel verder weg tot stand moeten komen;
3. Ten laatste heeft het college de wens om een eigen stempel te drukken op het woonbeleid in brede zin.

Publicatie datum 02-04-2008