Gemeente Waalwijk Nieuwe start bouw zwembad

Nieuwe start bouw zwembad aan de Drunenseweg in Waalwijk

Sinds begin december 2007 zijn er technische problemen bij de bouw van het nieuwe zwembad aan de Drunenseweg in Waalwijk. Om de bouwput droog te kunnen leggen, moet er retourbemaling van het grondwater plaatsvinden. Dit betekent dat het onttrokken grondwater ergens anders in de omgeving teruggebracht moet worden in de bodem. Deze problematiek bleek in de praktijk weerbarstiger dan op grond van berekeningen vooraf werd verondersteld. Inmiddels kunnen de betrokken partijen de verwachting uitspreken dat binnen nu en twee weken weer gestart kan worden bouwwerkzaamheden. Een wijziging in de bouwfasering en een aangepast plan voor de retourbemaling maken dit mogelijk. Deze hebben geen financiële consequenties voor de gemeente Waalwijk.

Aangepast plan retourbemaling
Om het probleem met de retourbemaling op te lossen heeft op 21 maart jongstleden een overleg plaatsgevonden tussen betrokken partijen en medewerkers van de provincie Noord-Brabant. Uit dat overleg is gebleken dat er een aanvulling moet komen op de verleende vergunning. Het gaat hier met name om een aanvulling op de hoeveelheid grondwater die onttrokken moet worden en de periode dat van de vergunning gebruik gemaakt kan worden.
Naar aanleiding van dit overleg met de provincie heeft er opnieuw overleg plaatsge-vonden met de betrokken partijen. Hevo, als bouwmanagementbureau verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe zwembad, heeft na afloop aan Inpijn Blokpoel, adviseur voor de retourbemaling, opdracht gegeven een aangepast plan op te stellen. Hierbij is het uitgangspunt het optimaliseren van de onttrekkingsfilters en retourvelden, waardoor een kleiner deel van de bouwput tot grotere diepte kan worden bemalen. Dit plan moet bij de provincie worden ingediend, ook als aanvulling op de vergunning.

Aanpassing fasering bouwproces
Om de werkzaamheden spoedig te kunnen hervatten is door Hevo een voorstel gemaakt om de fasering in het bouwproces aan te passen. Deze nieuwe fasering is besproken met de bouwcombinatie Willemz/Hoefnagel, de aannemer van het project.
Het voorstel van Hevo houdt in dat de mogelijkheden worden bekeken om met de huidige vergunning de bouwput zoveel mogelijk droog te leggen en vervolgens de twee minder diepe bassins te realiseren. Na toestemming van de provincie wordt vervolgens het meest diepe gedeelte van de bouwput drooggelegd en het kan het diepste bassin worden gerealiseerd. Hierop vooruitlopend wordt een start gemaakt met de realisering van een deel van het gebouw dat, zonder invloed van het grondwater, kan worden gerealiseerd.

Gevolgen bouwvoorbereiding
Aangezien de volgorde van bouwen wijzigt, heeft dit gevolgen voor de bouwvoorbereiding. Afspraak is gemaakt om deze op basis van de afgesproken uitgangspunten opnieuw op te starten. Naar verwachting kunnen de werkzaamheden op het bouwterrein binnen twee weken wederom worden gestart.

Geen financiële consequenties
Het aanpassen van het bemalingsplan en de wijziging in de bouwfasering heeft voor de gemeente Waalwijk geen financiële consequenties. Kort na de herstart van de bouwwerkzaamheden communiceert de gemeente Waalwijk een aangepaste planning voor de bouw van het zwembad.

Publicatie datum 07-04-2008