INLIA


Actie 'Een huis voor Maryam' 22/05/2008 Voor de teruggekeerde Afghaanse asielzoekster Maryam en haar familie wordt actie gevoerd om in Kabul een leefwaardige huisvesting te kunnen realiseren. Hiervoor wordt o.a. een kunstveiling georganiseerd. Maryam, een tiener die met haar ouders terug moest naar Afghanistan nog voor het Generaal Pardon was afgekondigd, was één van de 26.000 gezichten.

Dit was een project van een honderdtal filmers, fotografen en publicisten die portretten maakten van uitgeprocedeerde asielzoekers die na jarenlang wachten nog steeds geen duidelijkheid hadden gekregen of ze in Nederland mochten blijven. Toenmalig minister Rita Verdonk wilde 26.000 zgn. oudewetters uitzetten. De publieke discussie die op gang kwam n.a.v. vele protestacties en publicaties zoals het filmproject 26.000 gezichten heeft er uiteindelijk toe geleid dat het nieuwe kabinet een Generaal Pardon afkondigde, op grond waarvan inmiddels 26.800 asielzoekers die al voor 1 april 2001 een asielverzoek hadden ingediend een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Vrienden van Maryam voeren nu actie om Maryam en haar familie, voor wie het pardon te laat kwam, in Kabul aan adequate huisvesting te helpen. Hiervoor wordt kunstwerken te koop aangeboden op een veiling en via internet. Vele bekende kunstenaars (Aat Veldhoen, Sam Drukker, Lindy de Jong, e.v.a.) hebben werken geschonken en bekende Nederlanders zoals politica Hedy dAncona, journaliste Hanneke Groenteman en presentator Art Rooijakkers en de Afghaanse schrijver Qader Shafiq hebben zitting genomen in het Comité van Aanbeveling.

De internetveiling duurt tot woensdag 28 mei 12 uur en de hamerveiling vindt plaats op zondag 1 juni van 13.30 tot 15 uur in Dorpshuis de Ubburgh in Ubbergen. Voor alle informatie en de veilingpagina zie www.nieuwsvanmaryam.nl.