GGZ Nederland tevreden over akkoord nieuwe CAO

22/05/2008 14:46

GGZ Nederland

Brancheorganisatie GGZ Nederland en de vakbonden ABVAKABO/FNV, FBZ, CNV Publieke Zaak en NU'91 hebben gisteren een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de GGZ en verslavingszorg.

Loonsverhoging

Alle werknemers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en verslavingszorg krijgen per 1 juli 2008 een structurele loonsverhoging van 3,25%. In november 2008 ontvangen zij een eenmalige uitkering van 1%.

Modernisering CAO GGZ

Alle ontwikkelingen in de ggz, zoals marktwerking, schaalvergroting en de problemen op de arbeidsmarkt, vragen om een kritische blik op de houdbaarheid van de CAO GGZ. Afgelopen jaar heeft GGZ Nederland daarom, samen met de vakorganisaties het IVA (Beleidsonderzoek en Advies van de Universiteit van Tilburg), onderzoek laten doen naar de toekomst van de CAO GGZ. Het IVA heeft geadviseerd de CAO GGZ te moderniseren en daarbij met elkaar afspraken te maken over levensfasebeleid en versterking van het personeelsbeleid. GGZ Nederland en de bonden hebben hierover inderdaad met de vakbonden afspraken kunnen maken.

Levensfasebeleid en HRM-convenant

GGZ Nederland vindt het belangrijk dat de ontziebepalingen en de leeftijdsafhankelijke verlofregelingen voor oudere werknemers worden omgevormd naar levensfasebeleid voor alle werknemers. GGZ Nederland wil daarbij stimuleren dat werknemers in alle levensfasen gemotiveerd blijven en behouden worden voor de ggz.

Onder leiding van het PGGM wordt de komende periode onderzocht hoe de huidige CAO-afspraken ontwikkeld kunnen worden tot nieuwe afspraken voor alle werknemers. Tegelijkertijd ontwikkelen GGZ Nederland en de bonden een convenant om het personeelsbeleid binnen de ggz-instellingen verder te versterken.

GGZ Nederland hoopt medio juni te kunnen berichten dat de verschillende partijen definitief akkoord zijn met dit onderhandelaarsakkoord

Tevreden medewerkers in de GGZ

In de ggz en verslavingszorg werken 70.000 mensen. Uit een in januari gepubliceerd tevredenheidonderzoek blijkt dat de werknemers binnen de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg tevreden zijn: op algemene tevredenheid scoren zij een 7,2. Zij worden vooral gedreven door de inhoud van hun werk en scoren hoog op bevlogenheid en samenwerking.