Gemeente IJsselstein


Gemeentelijke organisatie » Instanties » Brandweer

Veiligheid fundament van de samenleving

Datum: donderdag 22 mei 2008
In Zenderstreeknieuws stond woensdag 21 mei een artikel waarin één van de vrijwilligers van de brandweer stelt dat de veiligheid in IJsselstein in gevaar is. Die conclusie is onjuist, zoals de gemeente al aangegeven heeft.

De veiligheid in IJsselstein is niet in gevaar. Dat is nooit zo geweest en dat zal ook in de toekomst niet het geval zijn. Het garanderen van de veiligheid voor iedere inwoner van IJsselstein heeft de hoogste prioriteit voor de gemeente. Dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke opgave is. Net als al die andere vrijwillige korpsen in Nederland is ook ons korps kwetsbaar.
Wet- en regelgeving stellen steeds zwaardere kwaliteitseisen aan de brandweer. Hogere opleidingen, eerder beschikbaar zijn, en vaker oefenen bijvoorbeeld. Iedereen heeft het druk, ook de vrijwilligers van de brandweer, en het is steeds moeilijker om werk, privé-leven en brandweertaken te combineren. Er zijn steeds meer vrijwilligers bij de brandweer die niet in IJsselstein werken, waardoor ze niet altijd op tijd op de kazerne kunnen zijn voor een inzet.
De brandweerzorg is de verantwoordelijkheid van de gemeente. De IJsselsteinse brandweer is altijd paraat om uit te rukken, met voldoende gekwalificeerde brandweerlieden op de wagens. Mochten we overigens onverhoopt eens te weinig capaciteit hebben, dan kunnen wij altijd een beroep doen op de collega's van de brandweer in omliggende gemeenten. De IJsselsteinse brandweer is tot nu toe nooit onderbezet geweest. De inwoners hebben nog nooit tevergeefs een beroep gedaan op hun brandweer. Als gemeente zijn we trots op onze vrijwilligers. Zonder hen zou er geen brandweer zijn in IJsselstein. Dankzij deze mannen en vrouwen is de veiligheid is in IJsselstein gewaarborgd.