VVD


22-5-2008

Rutte: 'Dit kabinet voedt het onbehagen in de samenleving!'

VVD-leider Mark Rutte verwijt het huidige kabinet het onbehagen in de samenleving te voeden door veel te beloven en weinig waar te maken. Rutte zei dit donderdag tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer over het vorig jaar gevoerde kabinetsbeleid.

Rutte constateert dat deze coalitie de invloed van de overheid in de samenleving sterk vergroot. "Dit tweede kabinet Den Uyl zorgt voor de grootste uitgavenexplosie - 10 miljard - sinds het eerste kabinet Den Uyl. Met dank aan de steun van het CDA is de belastingdruk op hardwerkende Nederlanders enorm toegenomen en groeit het onbehagen over zaken als veiligheid, financiële zekerheid en vakmanschap."

Bovendien wordt vooral door toedoen van het CDA de vrijheid van meningsuiting in de waagschaal gesteld. De overheid dient zich niet te bemoeien met uitingen van journalisten, kunstenaars en columnisten. Ook met privézaken, zoals het geven van borstvoeding en hoeveel kinderen we zouden moeten krijgen, heeft het kabinet zich niet in te laten. Rutte: "Dit kabinet is bemoeizuchtig en paternalistisch."

Rutte verwijt premier Balkenende tevens een chronisch gebrek aan leiderschap en noemt diens Verantwoordingsbrief "volstrekt zonder inspiratie en onleesbaar". Rutte: "De minister-president is volkomen de weg kwijtgeraakt in het bord spaghetti dat hij zelf heeft gekookt. Deze hele coalitie hangt als los zand aan elkaar. Het is een huwelijk zonder liefde, waarin de twee grootste partijen elkaar de tent uitvechten en ministers einzelgängers zijn."

22 mei 2008