VVD


22-5-2008

EP is het verdeel- en heersspel van VS bij visumplicht zat

In een vandaag aangenomen resolutie roept het Europees Parlement de lidstaten van de EU op samen te werken in de onderhandelingen met de Amerikanen over visumvrij reizen naar de VS. Aanleiding hiervoor zijn de Amerikaanse plannen om het Visa Waiver Programma (VWP) te herzien.

Feit is dat op basis van het huidige VWP niet alle EU-lidstaten gelijkwaardig worden behandeld. De niet-deelnemende lidstaten lijken er veel voor over te hebben om aan het VWP te mogen meedoen. Overigens vormen ook de andere lidstaten, ofwel zij die al wel deelnemen aan het VWP, een interessante prooi voor de Amerikanen. Zij willen hun deelname aan het programma immers graag behouden. De VS spelen handig in op de bestaande gevoeligheden en vergaande bereidwilligheid van de lidstaten. Via bilaterale besprekingen wordt deelname toegezegd in ruil voor allerhande gegevens. In de resolutie wordt hard uitgehaald naar deze bilaterale praktijken.

Jeanine Hennis-Plasschaert is tevreden met het signaal van het EP, maar benadrukt dat de Unie en de individuele lidstaten zich niet van alles in het hoofd moeten halen als het gaat om de Europese onderhandelingspositie. De Amerikanen hebben immers bij wet vastgesteld dat de uitbreidíng van het VWP toch vooral afhankelijk is van de realisatie van het zgn. 'exit systeem' .

Hennis-Plasschaert: "De Amerikanen werken momenteel aan de implementatie van dit zgn. exit systeem. Dit is bepaald in de 9/11 act. Het wordt beschouwd als een hoofdvoorwaarde voor een 'veilig Amerika' en aldus voor de effectieve uitvoering van het VWP. Op het moment dat dit systeem op ten laatste 30 juni 2009 niet of onjuist is geïmplementeerd, zijn de Amerikanen niet van plan om het VWP verder uit te breiden. Ook niet als het gaat om, zoals de Amerikanen zelf zeggen, hun 'allies'. Individuele lidstaten moeten dit gegeven goed voor ogen houden als zij op het punt staan om toe te geven aan allerhande Amerikaanse verzoeken om maar versneld toegang te krijgen tot het VWP. Helaas lijkt dit nog niet tot alle lidstaten door te dringen. Kortzichtig en naïef. De VS spelen handig in op de bestaande gevoeligheden en vergaande bereidwilligheid van de lidstaten. Via bilaterale besprekingen wordt deelname toegezegd in ruil voor allerhande gegevens. De opstelling van de 7 lidstaten die nu bilateraal aan het onderhandelen zijn met de VS blijft in mijn ogen volstrekt onaanvaardbaar. Het gaat erom dat we als Unie één sterk signaal naar de andere kant van de Atlantische Oceaan sturen."

Het zgn. 'exit systeem' voorziet in uitreisprocedures, waarbij alle reizigers, die de VS via de lucht verlaten, worden automatisch geregistreerd door het afgeven van vingerafdrukken.