Gemeente Teylingen

van den Ende

Koninklijke Onderscheiding voor Leo van den Ende

22 mei 2008

PERSBERICHT 22 mei 2008 - Burgemeester Schelberg heeft donderdag 22 mei 2008 een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Leo van den Ende, schilder van Panorama Tulipland. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het voltooien van het panoramaschilderij, waarbij de schilder ter afsluiting zijn handtekening onder zijn kunstwerk zette.

In 1997 is Leo van den Ende begonnen met een panorama van de Nederlandse Bollenstreek (Panorama Tulipland in Voorhout) op een cilindrisch opgesteld doek van 63x4 meter. Het is een sfeerbeeld van de Bollenstreek in de jaren `50 van de vorige eeuw. Het Panorama Tulipland is een toeristische attractie geworden door het panorama zelf, maar ook door middel van het exposeren van oude gereedschappen, het vertonen van historische films uit de streek en praktische voorlichting over de teelt van bollen.

Na de start in 1997 heeft de attractie grote bekendheid gekregen. De bezoekersaantallen zijn gegroeid van enkele duizenden in de eerste jaren tot 55.000 en meer in de jaren 2005, 2006 en 2007. Het vervaardigen van dit panorama heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het proces van bewustwording van het behoud van het karakter van de Duin- en Bollenstreek.

De heer Van den Ende wordt gezien als "iemand die een of meer opvallende prestaties heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben". Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.