Ministerie van Defensie

22-05-2008
Reactie op berichtgeving in de Australian Finacial Review over de JSF Ondertekenaar: Staatssecretaris van Defensie, drs. J.G. de Vries

Op 15 mei 2008 hebben de vaste commissies voor Defensie, Economische Zaken, Financiën en de commissie voor de Rijksuitgaven verzocht om een schriftelijke reactie op het artikel âPrice concession plan on F-35 fightersâ in de Australian Financial Review van 14 mei jl. (kenmerk 08-DEF-B-068).

Het artikel gaat in op een vorm van Level Line Pricing (LLP) ten behoeve van het JSF-programma. Het LLP-voorstel is in eerste instantie door Nederland gedaan in de JSF Executive Steering Board (JESB). De Kamer is over de laatste JESB-bijeenkomst van april jl. geïnformeerd met de antwoorden op Kamervragen over de jaarrapportage 2007 Vervanging F-16 (Kamerstuk 26 488 nr. 68 van 7 mei 2008).

De fabrikant van de JSF, Lockheed Martin, heeft tijdens de laatste JESB-bijeenkomst een voorstel voor LLP gedaan met de naam Consortium Buy. De JESB heeft met belangstelling kennis genomen van het voorstel. Het feit dat de fabrikant een suggestie doet ten aanzien van de prijsstabiliteit van het programma is positief. De gesprekken tussen de partners en met Lockheed Martin daarover zullen worden voortgezet.

Voorts hebben de genoemde commissies verzocht om een algemene reactie op berichtgeving in de media over het project Vervanging F-16. Ik ben bereid een reactie te geven op de inhoud van artikelen in de media, wanneer naar aanleiding daarvan specifieke vragen worden gesteld.

Staatssecretaris van Defensie,

drs. J.G. de Vries