Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 20 mei 2008

Zorg voor jeugd
In december 2007 besloot het college het signaleringssysteem `Zorg voor jeugd' in te voeren. Om het systeem nu verder te kunnen invoeren, heeft het college besloten de - in regionaal verband opgestelde - kadernota met strategische uitgangspunten vast te stellen en het convenant met de zogenaamde `ketencoördinerende instellingen' - zoals Bureau Jeugdzorg, GGD, Thebe, Juvans en MEE - te ondertekenen. Wethouder van Mol zal op 26 mei 2008 het convenant ondertekenen namens het college. Dat gebeurt tijdens de provinciale conferentie over het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Voorstellen aan de raad

Jaarstukken 2007
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de jaarrekening en het jaarverslag over 2007 vast te stellen. De jaarrekening sluit met een netto overschot van EUR 423.000,00. Dit positief resultaat wordt veroorzaakt door een aantal incidentele meevallers. Gelijktijdig met de jaarstukken wordt ook het burgerjaarverslag aangeboden aan de gemeenteraad. In het burgerjaarverslag legt de burgemeester verantwoording af over zaken zoals de kwaliteit van dienstverlening, burgerparticipatie en afhandeling van bezwaarschriften.

Voorjaarsnota 2008
De voorjaarsnota 2008 wordt ter vaststelling aangeboden aan de raad. Via de voorjaarsnota legt het college tussentijds verantwoording af over de voortgang van de uitvoering van de begroting en de kadernota. Ook geeft de voorjaarsnota inzicht in de actuele financiële positie van de gemeente.

Ontwerpbegroting Veiligheidsregio
Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de ontwerpbegroting 2009 van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de daarin opgenomen bijdrage per inwoner van EUR 8,08. De Veiligheidsregio is een samenwerkingsverband van 26 gemeenten op het gebied van rampenbestrijding.

Ontwerpbegroting Regionale Ambulancevoorziening Het college legt de ontwerpbegroting 2009 van de Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord voor aan de raad met het voorstel ermee in te stemmen. In de ontwerpbegroting is de bijdrage voor de gemeente Hilvarenbeek vastgesteld op EUR 36.462,00 (EUR 2,41 per inwoner).

Aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening
Het college stelt de raad voor om de aanvraagtermijn voor evenementenvergunningen vast te stellen op twaalf weken en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hierop aan te passen. Met deze aanpassing voert de gemeente één van de aanbevelingen door van de Commisie `Regionale inzet bij evenementen'.
Deze commissie - onder leiding van burgemeester Huisman - heeft onderzocht op welke manier de regionale afstemming bij evenementen in Midden- en West-Brabant verbeterd zou kunnen worden zodat meer invloed kan worden uitgeoefend op de inzet van politiecapaciteit. Die sturingsmogelijkheden zijn nu beperkt door het toenemend aantal evenementen, het toegenomen belang van veiligheid bij evenementen en doordat evenementen niet altijd tijdig bekend zijn. De commissie heeft onlangs een nota uitgebracht met daarin een aantal aanbevelingen zoals invoering van een regionale evenementenkalender en een uniform aanvraagformulier en het hanteren van een aanvraagtermijn van ten minste twaalf weken.

Plan van scholen 2008-2011
De raad wordt voorgesteld geen plan van scholen voor 2008-2011 vast te stellen.
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om ieder jaar een zogenaamd `plan van scholen' op te stellen waarin de nieuw te stichten openbare scholen in de drie volgende jaren worden opgenomen. Aangezien het niet nodig is om het aantal scholen in Hilvarenbeek te vermeerderen, kan worden volstaan met het besluit geen plan van scholen voor de periode 2008-2011 vast te stellen.

Verordening burger- en cliëntenparticipatie
Het college vraagt de raad in te stemmen met de Verordening burger- en cliëntenparticipatie Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Wet Werk en Bijstand (WWB), zodat de Wmo-participatieraad geïnstalleerd kan worden.
Om de participatieraad in staat te stellen op een goede manier haar taak uit te voeren, is geld nodig. Het college stelt de raad daarom voor om met ingang van 2009 structureel extra middelen beschikbaar te stellen.

Partiële herziening `bestemmingsplan Buitengebied' - Esbeekseweg 6 Aan de raad wordt een ontwerp-bestemmingsplan voor de locatie `Esbeekseweg 6' voorgelegd. Op deze locatie is gebruik gemaakt van de `ruimte voor ruimteregeling'. De stallen van het voormalige agrarische bedrijf zijn gesloopt. De bestemming van het perceel moet nu worden aangepast om te voorkomen dat er in de toekomst weer een agrarisch bedrijf gevestigd wordt.