Autorijden kan schoner, zuiniger en veiliger

Bedrijven en particulieren kunnen tegen gereduceerd tarief trainingen volgen om zuiniger en veiliger te leren autorijden. Ook medewerkers van de provincie en de gemeenten in Flevoland worden getraind in een nieuwe manier van autorijden: `Het Nieuwe Rijden'. Met een campagne wil de overheid daarmee het goede voorbeeld geven.

Deze week start de campagne met een informatie-offensief. Tussen nu en september wordt met een heuse rij-simulator een toer gemaakt langs verschillende evenementen in de Flevolandse gemeenten.

Zo'n 450 deelnemers van bedrijven in Flevoland kunnen met een flinke korting een training van een halve dag volgen. De training kost normaal 100 euro per persoon, maar is nu voor 40 euro te volgen voor bedrijven. Bedrijven kunnen zich vanaf begin juni voor de trainingen aanmelden via www.teamswanborn.nl.

Maximaal 240 inwoners van Flevoland kunnen de training zelfs helemaal gratis volgen. Op de evenementen in de gemeenten, zoals de Meerpaaldagen in Dronten en de Nationale Oldtimerdag in Lelystad, worden coupons uitgedeeld waarmee mensen zich kunnen inschrijven voor zo'n training.

Van alle deelnemers die de training volgen wordt een klassement bijgehouden zodat we over een aantal maanden weten wie de beste weggebruiker van Flevoland is. Leuk. Gedeputeerden Bliek (Milieu en Energie) en Dijksma (Verkeer en Vervoer) zetten zich in voor minder uitstoot van CO2 en minder luchtverontreining, in combinatie met een veiliger manier van autorijden.

De beide gedeputeerden klommen woensdagmiddag in een rij-simulator en konden even later in de oranje auto van de gebroeders `Doeks uut Hasselt'- bekend van de televisiespotjes - onder toezicht van een rij-instructeur, ervaren hoeveel `winst' er te boeken valt op het gebied van energiebesparing en efficiëntie bij het autorijden.

Anne Bliek sprak over het belang van schone lucht voor de gezondheid en minder CO2-uitstoot ter beperking van de klimaatbelasting; Harry Dijksma wees in dit verband op de eenvoudige energiebesparende tips: maak niet teveel toeren, kies de hoogst mogelijke versnelling, zet uw motor vaker uit.