Politie Groningen wint Politie innovatie Prijs met slimme attendering op PDA

Politiemensen op straat die via hun mini-computer (PDA) actuele informatie over de situatie in hun omgeving krijgen uit de centrale politiecomputers. Afhankelijk van de GPS-positie waar ze zijn. Bijvoorbeeld over openstaande boetes, lopende zaken of recente incidenten. Op deze manier krijgen politiemensen uit de enorme brij aan politiegegevens heel gerichte informatie over de situatie ter plekke. Met dit wereldwijd unieke systeem heeft het politiekorps van de regio Groningen de Politie innovatie Prijs 2007 gewonnen. Het systeem is gebouwd samen met de landelijke voorziening tot samenwerking van de Nederlandse politie.

De politie Noord-Holland-Noord heeft de Aanmoedigingsprijs 2007 gewonnen voor het idee dat automobilisten die zijn geflitst voor een snelheidsovertreding of door rood licht rijden, de foto en gegevens daarvan via internet kunnen opvragen. Dit systeem zou een mooie service zijn aan automobilisten om snel te kunnen controleren waarvoor zij zijn geflitst. Zij hoeven de foto dan niet meer per post op te vragen. Bovendien bespaart het de politie administratieve rompslomp, omdat de verzoeken om foto's te krijgen nu nog handmatig afgehandeld moeten worden. De Aanmoedigingsprijs is bedoeld voor ideeën die nog niet zijn uitgevoerd, maar dat wel verdienen.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft de prijzen vandaag uitgereikt aan de winnende politiekorpsen. Een onafhankelijke jury had de winnaars gekozen. De Politie innovatie Prijs bestaat uit een bronzen sculptuur en 35.000 euro. De Aanmoedigingsprijs is 5000 euro, bedoeld om het bekroonde idee verder uit te werken.

Noot voor de pers:

Nadere inlichtingen bij Frank Wassenaar, telefoon 070-4268261.

Categorieën: Openbare orde en veiligheid, Verkeer

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Bijlagen:


* Juryrapport Politie innovatie Prijs 2007