Ministerie van Defensie

22-05-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

Op Kamp Holland is een cursus Start and improve your business (SIYB) begonnen. Hierin worden lokale (startende) ondernemers getraind op basisondernemingsvaardigheden als marketing, inkoop en het inspelen op de wensen van de klant.

Het trainingsprogramma is ontwikkeld door de International Labour Organisation. Aan deze eerste cursus nemen zeven ondernemers uit de regio Tarin Kowt deel. Na afloop van de opleiding wordt gekeken of de ondernemers in aanmerking kunnen komen voor een microkrediet van de World Council of Credit Unions (WOCCU). De cursus wordt gegeven door een reserve-officier van het IDEA-project en ondersteund door het Provinciaal Reconstructie Team (PRT). IDEA is een project waarin ondernemers economische wederopbouw in (voormalige) conflictgebieden ondersteunen.

De Duitse ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) heeft een permanent kantoor geopend in Tarin Kowt. De organisatie verwacht binnen een maand met de eerste projecten te kunnen starten. Ook UNAMA, de VN-organisatie die zich bezighoudt met de wederopbouw van Afghanistan, onderzoekt mogelijkheden om een kantoor in TK te vestigen.

Operaties van TFU-eenheden worden steeds intensiever uitgevoerd in samenwerking met de Afghan National Army (ANA). Het Operational Mentor and Liasion Team(OMLT) traint ANA-militairen in Uruzgan. Deze beelden geven een training weer van de skills en drills op Worsley, een patrouille in de Deh Rashan en een schiettraining op Kamp Holland. De Nederlandse en de Afghaanse militairen treden tegenwoordig in de meeste gevallen gezamenlijk op. De beelden op dit filmpje geven een impressie van de training voor Afghaanse militairen.

VIDEO: Training voor Afghaanse militairen

Onder leiding van de commandant TFU zijn Nederlandse en Australische eenheden het afgelopen weekend begonnen met een operatie in het Deh Reshan gebied, ten noorden van Tarin Kowt. Doel hiervan is om er enkele posten in te richten en een begin te maken met de aanleg van nieuwe infrastructuur. Verder was het in Uruzgan de afgelopen week betrekkelijk rustig. TFU-eenheden hebben éénmaal waarschuwingsvuur uitgebracht op tegenstanders. Daarnaast werd bij een andere gelegenheid luchtsteun aangevraagd door een TFU-eenheid. Daar zijn mogelijk slachtoffers bij gevallen onder vijandelijke strijders.

Kandahar Air Field is opnieuw enkele malen doelwit geweest van een raketaanval, daar zijn geen slachtoffers bij gevallen. F-16-jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters van de Air Task Force hebben meerdere malen hun wapens ingezet ter ondersteuning van ISAF-eenheden in de provincie Helmand. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen onder vijandelijke eenheden.