GroenLinks

Verantwoording 2007: de economie draaide goed, nu het kabinet nog

21 mei 2008

De verantwoording van het kabinet over het jaar 2007 laat zien dat Nederland een goed economisch jaar achter de rug heeft. Dat is goed nieuws voor mensen die werk vonden en hun inkomen zagen stijgen. Het kabinet daarentegen maakt een machteloze indruk. Volgens GroenLinks overheerst de angst voor vernieuwing.

Het Regeerakkoord en het Beleidsprogramma bevatten al een aantal taboes, zoals de hypotheekrenteaftrek, het Irak-onderzoek en euthanasie. Het kabinet nam zichzelf in de houdgreep met een onuitvoerbaar voorstel voor de AOW. Daar zijn compromissen in de coalitie bijgekomen, zoals het doorschuiven van de discussie over het ontslagrecht en het niet houden van een Europees referendum. Het bereiken van één van de hoofddoelen van het kabinet (80% arbeidsparticipatie) is grotendeels uitbesteed aan de commissie Bakker. De aanpak van de prachtwijken blijkt vastgelopen in een bestuurlijk moeras. Dit kabinet maakt de indruk nu al uitgeregeerd te zijn; verlamd bij de start.

Het kabinet is uitdrukkelijk gevraagd conclusies te verbinden aan de resultaten over 2007. Dat gebeurt amper of op de verkeerde wijze. Zo stagneert in 2007 de ontwikkeling van duurzame energie; de nieuwe subsidieregeling voor zonnepanelen was na twee weken op. Het bestrijden van de klimaatverandering raakt achterop: GroenLinks is geschokt dat de kans op bereiken van het Kyoto-klimaatdoel is gedaald naar 43% (MNP, Realisatie Milieudoelen 2008).

De economische zelfstandigheid van vrouwen blijft ver achter; het kabinet gaat nota bene bezuinigen op de kinderopvang. Langdurig werklozen wachten nog steeds op 200.000 banen. De afstand tussen topsalarissen en de modale werknemers neemt toe (het kabinet richt zich uitsluitend op excessen rond vertrekregelingen en pensioenen). Of de armoede in Nederland is gedaald, blijft duister. De woningmarkt zit muurvast, er is amper zicht op de beoogde daling van het tekort aan woningen. Noodzakelijke investeringen in het openbaar vervoer blijken in 2007 fors vertraagd. Het kabinet meldt grote problemen bij de belastingdienst zonder geloofwaardig plan van aanpak.

Zoals GroenLinks bij het debat over het Beleidsprogramma (juni 2007) zei: dit kabinet kan zoveel beter.

Femke Halsema
Kees Vendrik