GroenLinks

GroenLinks blij met strafrechtelijke vervolging milieudelicten

Vuilnisbelt 22 mei 2008

Deze week nam het Europarlement voorstellen aan om plegers van milieudelicten voortaan overal in Europa strafrechtelijk te vervolgen. Volgens GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg is dat belangrijk omdat het vaak om delicten met grensoverschrijdende gevolgen gaat.

"Als er bijvoorbeeld in Frankrijk afval in de Rijn wordt gedumpt, dan komt dat ook in Duitsland en Nederland terecht. Alle lidstaten moeten plegers van milieudelicten strafrechtelijk vervolgen, want alleen zware strafrechtelijke sancties hebben een voldoende afschrikkend effect", aldus Buitenweg.

Verschil in straffen
Milieudelicten worden nu nog heel verschillend bestraft, waar je in de ene lidstaat voor het illegaal dumpen van afval een kleine administratieve boete krijgt, draai je er in een andere lidstaat de gevangenis voor in.

Buitenweg: "De grote bedrijven, die structureel milieuwetgeving ontduiken, zoeken de lidstaten op met de laagste straffen. Dat is te gek voor woorden, want de bedoeling van milieuwetgeving is niet om problemen te verschuiven. De vervuiler moet niet verhuizen, maar stoppen met vervuilen".

Uitzondering
Hoewel Buitenweg tevreden is met de nieuwe wetgeving, heeft ze er op een cruciaal punt toch problemen mee. Overheden en overheidsorganisaties zijn er namelijk van uitgezonderd. In de milieucommissie van het Europarlement kreeg ze steun voor haar voorstel om dit ongedaan te maken, maar in het uiteindelijke standpunt van het Parlement is die uitzondering toch weer opgenomen.

"Concreet betekent het dat het bestuur van Napels niet strafrechtelijk vervolgd kan worden voor het in stand houden van de afvalproblematiek. Maar ook dat Euratom, de Europese organisatie ter bevordering van kernenergie, ongestraft milieudelicten kan plegen. Dat dit in de praktijk ook gebeurt, zagen we toen er in 2003 op het terrein van de kernreactor in Petten zeecontainers met lekkend radioactief afval werden aangetroffen. Dat is onacceptabel. Als je wetgeving maakt moet je jezelf er natuurlijk ook aan houden. Doe je dat niet, dan moet je daar als ambtenaar of politicus net zo goed voor gestraft worden", aldus Buitenweg.