GroenLinks

Lagendijk begrijpt niets van Turkije

Turkije en de EU 22 mei 2008

In een debat over Turkije in het Europees Parlement, reageerde Joost Lagendijk op de kritiek uit bepaalde kringen in dat land dat hij niets van Turkije begrijpt. "Van sommige dingen begrijp ik inderdaad niets."

Europarlementariër Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie van het Parlement, en eurocommissaris Rehn van EU-uitbreiding liggen al enige tijd onder vuur in de Turkse media, omdat zij het wagen zich met Turkse aangelegenheden te bemoeien. Vooral zijn kritiek op de anti-Europese koers van de grootste oppositiepartij, CHP, heeft verontwaardigde reacties opgeleverd, die niet altijd inhoudelijk of beschaafd waren.

Coup
Maar ook het afwijzende commentaar op de rechtszaken tegen de regeringspartij AKP én de Koerdische partij DTP, is tegen het zere been. De AKP heeft 47% van de stemmen gehaald en vormt de regering, maar dreigt nu te worden verboden omdat zij de seculiere staat zou aantasten. Lagendijk: "De aanklacht is gebaseerd op drijfzand en komt neer op een juridische coup." Journalisten en politici, die het niet met hem eens zijn, verwijten Lagendijk soms dat hij niet begrijpt hoe Turkije in elkaar zit.

"Inderdaad," bevestigde Lagendijk. "Ik begrijp niet hoe sommige mensen in Turkije de rechtszaak tegen de AKP kunnen verdedigen. Ik begrijp niet hoe Turkije de richtlijnen van de Raad van Europa voor het verbieden van politieke partijen kan negeren. Ik begrijp niet dat mogelijk bijna alle stemmen uit Zuidoost-Turkije ongeldig worden gemaakt door rechterlijke uitspraken. Ik begrijp de commotie over mijn kritiek niet."

Politiegeweld
Maar Lagendijk uitte ook zijn onbegrip over het regeringsoptreden op 1 mei. De Dag van de Arbeid is een beladen dag in Turkije, zeker sinds geheimzinnige schutters een bloedbad aanrichtten in het centrum van Istanboel 31 jaar geleden. Net als vorige jaren, reageerde de politie weer met grof geweld op de demonstraties. "Ik begrijp niet dat het verboden is om vreedzaam op het Taksim-plein in Istanboel te demonstreren, om het bloedbad van 1 mei 1977 te herdenken. Ik begrijp ook niet waarom de politie geen onderscheid kon maken tussen enkele relschoppers en vreedzame demonstranten. En ik begrijp evenmin waarom er op 1 mei zoveel politiegeweld is gebruikt."

Rapport
Het debat over Turkije werd gevoerd naar aanleiding van het rapport over het toetredingsproces dat het Europees Parlement behandelde. Het rapport bevatte constructieve kritiek, onder andere over de verbodsprocedures op politieke partijen en de 1 meiviering. De meerderheid in het Europees Parlement leek er vooral op gericht het toetredingsproces vlot te trekken.
"We zullen doorgaan met het leveren van kritiek met open vizier," zei Lagendijk. Andere europarlementariërs schaarden zich achter Lagendijk: van links tot rechts verklaarden zij dat zij niet tolereren dat Lagendijk in Turkije het doelwit is geworden van oneigenlijke kritiek.

Zie ook:

* dossier Turkije en EU-lidmaatschap