GroenLinks

Maritiem beleid moet beter inspelen op gevolgen klimaatverandering

Golven 22 mei 2008

De zeeën en oceanen zijn erg belangrijk voor Europa. Ongeveer een derde van alle EU-burgers woont in de kustregio´s. Die gebieden worden nu bedreigd door de zeespiegelstijging. Helaas ligt bij het maritieme beleid, de nadruk nog te vaak eenzijdig op economische ontwikkeling en werkgelegenheid.

Deze week debatteerde het Europarlement in Straatsburg over voorstellen van de Europese Commissie voor een beter maritiem beleid.

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk: "We moeten niet alleen kijken naar wat goed is voor de economie, maar ook naar hoe we mens en milieu zo goed mogelijk kunnen beschermen. De voorstellen van de Europese Commissie gingen te weinig in op de gevolgen van klimaatverandering. Het Europees Parlement sprak zich daarom uit voor meer concrete maatregelen, zoals dijkverhogingen en bouwprojecten langs de kust aanpassen aan extremere weersomstandigheden."

Nuttige bijdrage
Op een goede manier gebruikmaken van de zee kan juist bijdragen aan het beperken van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door meer transport van de weg naar het water te verplaatsen.

Joost Lagendijk: "Transport per schip is vaak minder vervuilend dan transport per vrachtwagen. Maar ook in de scheepvaart zelf is nog veel winst te behalen. Bijvoorbeeld door schepen schoner te maken en efficiëntere vaarroutes aan te leggen."

Bovendien biedt de zee ook mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie, door gebruik te maken van de kracht van golven en van eb en vloed.

Prijs een goed idee
De Europese Commissie stelde ook voor om prijzen uit te reiken aan voorbeeldige maritieme gebieden. Op die manier beloon je bedrijven en regio´s die de negatieve milieugevolgen van hun activiteiten tot een minimum beperken.

"Dat vind ik een heel goed idee, een goede prikkel om op duurzame wijze om te gaan met de zee en kustregio´s. Zo´n positieve stimulans is hard nodig," aldus Lagendijk.