GroenLinks

Europees Parlement veroordeelt junta Birma

Vrij Birma 22 mei 2008

Het Europees Parlement heeft de druk op de Birmaanse junta verder opgevoerd. "Het weigeren van hulp is een schande waar een einde aan moet komen," zegt europarlementariër Joost Lagendijk. "Het wordt tijd dat de Aziatische buurlanden dat ook inzien."

De junta laat mondjesmaat buitenlandse hulp binnen, maar de situatie in Birma is nog altijd kritiek. Twee en een half miljoen getroffenen door de cycloon Nargis, die op 2 en 3 mei over Birma raasde, wachten nog altijd op hulp. Er is een groot gebrek aan schoon drinkwater en er dreigen epidemieën uit te breken in het rampgebied. Uit de hele wereld werd vervolgens voedsel, water en andere noodhulp aangeboden. Maar buitenlandse hulpverleners hebben tot nog toe amper de mogelijkheid om de goederen te distribueren. De junta wil voorkomen dat de onderdrukte bevolking via de hulpverleners in contact komt met ideeën over mensenrechten en democratie.

Verantwoordelijkheid
Het Europees Parlement veroordeelt de junta voor het weigeren en dringt er op aan dat de aanklager van het Internationale Strafhof in Den Haag een onderzoek begint tegen de militaire leiders. Buitenlandwoordvoerder Lagendijk: "Met het moedwillig weigeren van hulp heeft de junta zelf bijgedragen aan de verwoestende kracht van de orkaan."
Volgens het internationaal recht heeft elk regime de verantwoordelijkheid om de eigen bevolking te beschermen. De internationale gemeenschap moet in extreme gevallen deze verantwoordelijkheid overnemen.

Het Europees Parlement vraagt de VN-Veiligheidsraad om de aanklacht tegen het Birmese regime op de agenda te zetten en ook te onderzoeken of, als de junta haar houding niet wijzigt, er tegen de zin van de junta toch noodhulp kan worden geleverd.

China
De Europese Unie heeft al tijden zware kritiek op Birma. Bijvoorbeeld omdat de militaire leiders de uitslagen van de democratische verkiezingen hebben verworpen, de leider van de winnende partij, Aung San Suu Kyi, onder huisarrest hebben geplaatst, maar ook vanwege de grootschalige mensenrechtenschendingen die in het land voorkomen. De machtige buurlanden China, India en in mindere mate Thailand houden Birma de hand boven het hoofd. China heeft altijd voorkomen dat er VN-sancties tegen Birma worden ingesteld. Lagendijk: "Ondanks de repressie en geslotenheid die er in China nog altijd is, heeft het land adequaat gereageerd op de aardbeving in Sichuan op 12 mei en wel buitenlandse hulp aanvaard. Hopelijk beseffen de Chinezen hoe groot de tragedie is die zich in Birma afspeelt. Als China de junta onder druk zet, kunnen de generaals geen kant meer op. De Chinezen moeten wel snel tot inkeer komen, want voor veel Birmanen is het twee voor twaalf."