Nieuw-Vlaamse Alliantie


Uranium wapens hoog op politieke agenda (22/05/08)

Op 5 december 2007 aanvaardde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met grote meerderheid een resolutie waarin wordt opgeroepen om verder onderzoek te doen naar de effecten op de gezondheid en het milieu van het gebruik van uranium wapens. Vandaag nam ook het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid een resolutie in dezelfde zin aan.

Het Europees Parlement doet een krachtige oproep aan alle lidstaten om een moratorium in te stellen op het gebruik van wapens met verarmd uranium. Daarnaast wordt aangedrongen op een verbod voor de ontwikkeling, productie en verkoop van deze wapens.

Frieda Brepoels (N-VA Europees Parlementslid) wijst op de ontegensprekelijke schadelijke gevolgen voor mens en milieu: "Verschillende wetenschappelijke studies toonden reeds aan dat bootstelling aan verarmd uranium kan leiden tot verhoogd risico op kanker bij bevolkingsgroepen die in hoge mate blootgesteld werden. Dat kunnen soldaten zijn die in aanraking komen met de fijne uraniumdeeltjes die vrijkomen als deze wapens inslaan op harde doelen. Maar ook burgers kunnen in vredestijd besmet geraken door niet-ontplofte munitie, vervuilde bodem en besmet grondwater."

In België werd reeds in mei 2007 een wet goedgekeurd die elk gebruik verbiedt van inerte munitie en bepantsering waarin verarmd uranium wordt verwerkt. Maar wereldwijd is er nog heel wat werk aan de winkel. In de Algemene Vergadering van de V.N. waren het voornamelijk de grote gebruikers van dit soort wapens die tegen de resolutie stemden. Onbegrijpelijk dat België zich bij deze stemming onthield.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu