Politie Twente

Persbericht Politie Twente 22 mei 2008

Overeenkomst maakt kort geding overbodig

Twente

De politie Twente en de NPB hebben overeenstemming bereikt over de wijze waarop de politie Twente de reorganisatie van de recherche uitvoert. Het kort geding voor de rechter in Almelo dat morgen, vrijdag de 23e mei, zou plaatsvinden is daarmee van de baan.

De politie Twente en de NPB hebben woensdagmiddag 20 mei overleg gevoerd over de wijze waarop de reorganisatie van de recherche moet plaatsvinden. Beide partijen hebben voor dit overleg en de overeenkomst gekozen om recht te doen aan zowel de belangen van de betrokken medewerkers als aan de taak en verantwoordelijkheid van de politie zorg te dragen voor een zo veilig mogelijk Twente. De korpsleiding respecteert daarmee het belang van een zorgvuldige procedure, waarin een negatief advies van het CGOP en een negatief besluit van de minister mogelijk zijn. Tegelijkertijd geeft de overeenkomst ruimte om het recherchewerk te laten plaatsvinden vanuit de werkafspraken die sinds 1 januari jongstleden van kracht zijn. De NPB laat ruimte voor die werkafspraken in het belang van een goed werkende recherche.

Tegenover het intrekken van het kort geding staat dat het korps de plaatsingen op functies binnen de nieuwe organisatie van de recherche intrekt. Wel kan het korps de status quo handhaven, wat wil zeggen dat de werkorganisatie zoals die vanaf 1 januari jongstleden is gestart zo blijft functioneren. Zodra de minister van Binnenlandse Zaken na het advies van het CGOP een besluit heeft genomen, zal de politie Twente de uitvoering van de reorganisatie weer oppakken. Bij een instemmend besluit van de minister krijgen de medewerkers binnen de recherche een nieuw plaatsingsbesluit, uitgaande van de datum van inwerkingtreding van het besluit van de minister.

De politie Twente kan wel verder met de voorbereiding van de reorganisatie van de basispolitie. Het korps zal daarin de procedure met CGOP en minister respecteren. De beoogde nieuwe leidinggevenden (directeuren en clusterchefs) kunnen wel aan de slag om de realisatie van de doorontwikkeling voor te bereiden, maar zullen niet eerder in functie treden dan nadat de minister een besluit heeft genomen. Het is daarom ook niet zeker of de doorvoering van de reorganisatie per 1 september aanstaande kan plaatsvinden. Het Regionaal College heeft eind 2007 ingestemd met de reorganisatie van de recherche, en begin 2008 met de reorganisatie van de basispolitie.