Gemeente Waalwijk Eerst resultaten DigiPanel Waalwijk

De gemeente Waalwijk heeft een zogenaamd DigiPanel gevormd om de actieve communicatie met de inwoners van de gemeente Waalwijk te versterken. De vorming van het panel en het versturen van de eerste vragenlijst vond begin dit jaar plaats. Het panel bestaat inmiddels uit 360 leden waarvan ruim 68 procent heeft deelgenomen aan het eerste onderzoek. De resultaten van dit eerste onderzoek met als onderwerp de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening zijn inmiddels beschikbaar.
Alle inwoners van de gemeente Waalwijk die zestien jaar of ouder zijn mogen deelnemen aan het DigiPanel. Deelname is op vrijwillige basis en anoniem. Bewoners kunnen zich aanmelden via www.waalwijk.nl/digipanel

Resultaten eerste onderzoek in een notendop
De kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening is beoordeeld met gemiddeld een 6,3. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de telefonische dienstverlening (6,6), de schriftelijke dienstverlening (6,2), de persoonlijke dienstverlening (6,9) en tenslotte de digitale variant (6,3).
Het gemeentebestuur heeft besloten aan de directeur bedrijfsvoering/verlening opdracht te geven een plan van aanpak op te stellen welke van deze zaken als eerste moeten worden aangepakt. Daarnaast is er ook een nieuw onderwerp gekozen voor het volgende onderzoek; het lokaal gezondheidsbeleid van de gemeente Waalwijk.

Resultaten
De digitale vragenlijsten worden aan deelnemers van het panel verstuurd. Door deze digitale werkwijze krijgt de gemeente snel een beeld van wat er leeft onder de Waalwijkse bevolking. Met behulp van deze informatie kan het gemeentelijke beleid aangepast en verbeterd worden. Deelnemers aan het panel krijgen de mogelijkheid om de resultaten van ieder onderzoek te bekijken.
Het panel wordt vier tot zes keer per jaar bevraagd. Onderwerpen die in de vragenlijsten aan bod komen zijn divers en bevatten per keer 10 tot 15 vragen. Het college levert voor iedere vragenlijst actuele onderwerpen aan.

Afstand tussen bestuur en burger verkleinen
In het collegeprogramma Meedoen en Meedenken stelt het college dat zij een groter draagvlak wil creëren voor plannen en projecten. Daarnaast wil ze de afstand tussen burger en bestuur verkleinen, toegankelijk zijn voor inwoners en mensen goed informeren. De gewenste grootte van het panel is 1.000 inwoners. De gemeente gaat uit van een responspercentage van 60 procent.

Publicatie datum 14-04-2008