Samenwerking St. Veldonderzoek Flora en Fauna en St. Natuurinformatie

22/05/2008 16:31

Stichting Veldonderzoek Flora en Fauna

De Stichting Natuurinformatie (bekend van o.a. Waarneming.nl, de grootste natuursite van Nederland) en de Stichting VeldOnderzoek Flora en Fauna (samenwerkingsverband van onder andere SOVON, RAVON, De Vlinderstichting en verwante organisaties, beheerder van www.telmee.nl) gaan samenwerken. Deze samenwerking richt zich op de verzameling van gegevens over het voorkomen en de verspreiding van Nederlandse plant- en diersoorten. Hiertoe hebben beide partijen op 20 mei 2008 een overeenkomst ondertekend.

Hoofddoel van de samenwerking is om zoveel mogelijk mensen te interesseren en enthousiasmeren voor het doen en doorgeven van waarnemingen in de natuur. Samen willen zij dat doel bereiken door de verschillende invoerkanalen waarover zij beschikken langs een gezamenlijke kwaliteitscontrole te leiden, en deze vervolgens aan te sluiten op de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). De VOFF en Natuurinformatie verzamelen op die manier 90% van de actuele gegevens.

Het is de gezamenlijke wens van beide partners om deze gegevens zo goed mogelijk beschikbaar te maken en zodoende een bijdrage te leveren Nederlandse natuurbeleid, -beheer en -onderzoek.

Het resultaat van de samenwerking voor de waarnemers zal zijn dat zij op eenvoudige en moderne wijze gegevens in kunnen voeren in de Nationale Databank Flora en Fauna. Via verschillende websites krijgen zij toegang tot gezamenlijke, gebruikersvriendelijke toepassingen waarmee ze hun kennis van de veldbiologie verder kunnen ontwikkelen.

Een van de toepassingen die de gegevensverzameling en -beoordeling in belangrijke mate zal ondersteunen zal een nieuw gezamenlijk landelijk natuurforum zijn. Hierop kunnen waarnemers kennis en ervaringen over taxonomie, ecologie, natuuronderzoek en andere zaken delen.

De VOFF is het overkoepelend orgaan voor Particuliere Gegevensbeherende Organisaties. Stichting Natuurinformatie richt zich op informatievoorziening en ICT voor natuurorganisaties en het brede publiek, met een focus op beschikbaarheid en actualiteit.