Gemeente Barneveld


Aanbesteding Bouw- en woonrijpmaken Veller I

De gemeente Barneveld zal in week 28 van 2008 het bouw- en woonrijpmaken van de woonwijk Veller I Europees aanbesteden. Bij een voorspoedig verloop van de Europese aanbesteding zal de gunning in week 34 plaatsvinden. De werkzaamheden voor het bouw- en woonrijp maken kunnen daarna starten.

Ten aanzien van de realisatie van woningen in Veller I dienen de gronden eerst bouwrijp gemaakt te worden. Hierbij gaat het om werkzaamheden als het verwijderen van bestaande verhardingen, het uitvoeren van grondwerk, de aanleg van bouwwegen en het aanbrengen van riolering. Ook de aanleg van de groenstrook tussen de bestaande wijk Zuid III en de nieuwe wijk Veller I is in het bouwrijpmaken meegenomen. Na bouwrijp volgt de fase van het woonrijp maken, zoals aanleg definitieve wegen, speelplaatsen en dergelijke.

Als de gemeente of een andere overheidsorganisatie werk op de markt wil zetten, dan gelden er speciale procedures voor het kiezen van ondernemingen. Boven een bepaald bedrag is de Nederlandse overheid verplicht om opdrachten Europees aan te besteden. Dit is ook de situatie voor het bouw- en woonrijpmaken van Veller I. Op deze wijze probeert de Europese Unie de markt open te stellen voor alle ondernemingen. Ondernemingen uit eigen land en regiomogen niet bevoordeeld worden bij het gunnen van opdrachten.

De gemeente Barneveld heeft veel tijd besteed aan het uitwerken en doorrekenen van het bestek en de tekeningen ten behoeve van de aanbesteding. De gemeente wordt bij de aanbesteding van het bouw- en woonrijp maken van Veller I geadviseerd door een extern adviesbureau. Door veel energie in het bestek en de bijbehorende tekeningen te steken, wil de gemeente voorkomen dat zij bij de gunning van het werk voor onverwachte financiële consequenties komt te staan. Door deze zorgvuldigheid is de eerdere verwachte planning waarbij werd aangegeven dat eind maart de aanbesteding zou kunnen plaatsvinden, niet haalbaar.
Mutatiedatum 22/05/2008