Gemeente Rotterdam

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam heeft op 6 mei jl. besloten om per 1 juli 2008 op de Veranda betaald parkeren in te voeren. Reden voor het besluit is dat de vraag naar parkeerplaatsen hoger is dan het aanbod.

Met betaald parkeren zorgt de gemeente ervoor dat de parkeerruimte die op de Veranda beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder de bewoners, bedrijven en bezoekers. Rotterdam hanteert daarbij vraaggestuurde tarieven. Dat wil zeggen dat een hoger tarief geldt in straten met veel vraag naar parkeerplaatsen en een lager tarief (of gratis parkeren) in rustigere straten.

Tijdens voetbalwedstrijden en evenementen in De Kuip wordt de Veranda, zoals in de huidige situatie, afgesloten voor verkeer.

Bewoners kunnen parkeren tegen een sterk gereduceerd tarief. Bewoners die niet over parkeergelegenheid op eigen terrein kunnen beschikken kunnen, onder bepaalde voorwaarden, bij de gemeente een parkeervergunning aanvragen, waarmee ze dag en nacht kunnen parkeren. Een dergelijke vergunning kost 9.00 per maand. Ook bedrijven komen, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor een vergunning. Deze vergunning kost 27,- per maand.

Daarnaast kunnen bewoners een bezoekersvergunning aanvragen, waarmee bezoek voordelig kan parkeren. Bedrijven kunnen voor hun gasten parkeerkaarten kopen voor 1 of 2 uur, een dag, een week of een maand. De overige parkeerders betalen bij de parkeerautomaat. Dat kan op diverse manieren: met Chipknip, mobiele telefoon of (bij sommige parkeerautomaten) creditcard.

De gemeente investeert de opbrengsten uit het betaald parkeren in de bouw van nieuwe en de verbetering van bestaande parkeervoorzieningen, zoals garages en P+R-terreinen, en in betaalgemak. Zo worden momenteel alle gemeentelijke garages voor in totaal 16,8 miljoen gerenoveerd. Ook komen er garages bij, met name voor bewoners in de stadsvernieuwingswijken. Ook de mogelijkheid tot het gebruik van creditcards bij de parkeerautomaat is steeds verder uitgebreid. Op dit moment kan er betaald worden met VISA, Mastercard en American Express.

De bewoners en bedrijven in het betreffende gebied zijn inmiddels met een brief op hoogte gebracht van het collegebesluit.

Bron: Bestuursdienst, 22-05-2008