CNV: Professioneler cao in verblijfsrecreatie

22/05/2008 16:55

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV Recreatie (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 22 mei 2008


------

CNV Recreatie sluit onderhandelingsresultaat over eenjarige cao

Professioneler cao in verblijfsrecreatie

Werken in de verblijfsrecreatie wordt aantrekkelijker gemaakt met de arbeidsvoorwaarden. Doel is om de bedrijfstak als geheel op een nog hoger plan te tillen. "Van belang is dus dat opleidingen en coaching goed zijn geregeld", stelt onderhandelaar Wim Ramakers namens CNV Recreatie. "Opgeleiden en opleiders krijgen nu een reële vergoeding. Dat stimuleert."

Met de werkgevers is een resultaat bereikt voor een eenjarige cao, van 1 juli 2008 tot eind juni 2009. Op 1 oktober stijgen de lonen met 3,5 procent.

Leerlingen die via de zogenoemde beroepsondersteunde leerweg (BOL) langdurig (tenminste 20 weken) stage lopen in de bungalow of vakantieparken krijgen per week een stagevergoeding van 75 euro. Maar ook hun individuele begeleiders in het stagebedrijf krijgen nu een vergoeding voor die inzet, 50 euro per maand. Voor overige hulpkrachten is afgesproken dat die gelijk met het uurloon een vakantietoelage krijgen uitbetaald.

Onderhandelaar Wim Ramakers is tevreden over de gemaakte afspraken. "Dit onderstreept namens alle partijen het belang van opvolging in de branche. We willen nieuwkomers er graag bij hebben en goed opleiden. De loonsverhoging van 3,5 procent maakt tevens dat er een reële beloning ontstaat die de huidige inflatie de baas blijft."

Verder is nog overeengekomen dat studie wordt verricht naar de mogelijkheden tot imagoverbetering van de branche, de werkdrukvermindering en de ruimte om werkroosters zelf mede in te delen. Samen met het onderzoek naar een toegesneden ouderenbeleid meent Ramakers dat de werkgevers er ogenschijnlijk echt werk van willen maken om de sector aantrekkelijk te maken voor nieuwkomers. "Dat doet me deugt."

De cao voor de verblijfsrecreatie geldt voor circa 20.000 mensen die in de sector actief zijn.





http://www.cnvbedrijvenbond.nl