CPB geeft vertekend beeld woningmarkt

22/05/2008 17:02

De Nederlandse Woonbond

In een vandaag uitgebrachte studie naar de huurwoningmarkt stelt het CPB dat de huren door door regulering en subsidies kunstmatig met 50% gehalveerd. Dus woningen die nu 400 euro aan maandhuur kosten, zouden volgens het Centraal Planbureau (CPB) eigenlijk 800 euro moeten kosten. Volgens de Woonbond is de analyse van het CPB zinloos en onjuist. De woningmarkt is geen normale markt, dus de analyse valt te typeren als 'CPB in wonderland'. De Woonbond vindt het huurniveau eerder aan de hoge dan aan de lage kant en wordt hierin bevestigt door internationale vergelijkingen.

Zelfs inclusief de huurtoeslag is de huurquote in Nederland al aan de hoge kant in vergelijking met andere Europese landen. De huren kunnen omlaag door de aftrek van de hypotheekrente af te schaffen, hetgeen een fors drukkend effect kan hebben op de woningprijzen. Daarnaast moet er fors meer gebouwd worden om aan de vraag naar de woonruimte te kunnen voldoen.

Het CPB komt tot zijn conclusies door te werken met een gesimpliceerd model van de huurwoningmarkt. In het vorig jaar uitgebrachte advies van de VROM-raad ("Tijd voor keuzes") is helder uitgelegd dat de woningmarkt een specifiek karakter heeft. De woningmarkt is een voorraadmarkt, waarbij het aanbod zich (te) traag aanpast aan de vraag. Een woning is een onmisbaar goed, zodat de vraag constant hoog is. Wonen heeft belangrijke externe effecten, hetgeen het niet meer dan logisch maakt om het te subsidiëren. Ten slotte zorgen onvolkomenheden in de woningmarkt (zoals de aftrekbaarheid van hypotheekrente) tot te hoge prijzen voor woningen.

Bij het berekenen van de markthuren gaat het CPB uit van te hoge rendementseisen en verkeerde vooronderstellingen. Geen wonder dat daar heel hoge huren bij moeten gelden. Bij het huidige huurniveau zijn de rendementen zowel in de corporatiesector (circa 6%) als in de commerciële sector (circa 10%) al zeer goed.

Volstrekt ongefundeerd stelt het CPB 'dat de problemen met wachtlijsten, scheefwonen en een gebrek aan doorstroming zonder woninghuurbeleid niet aan de orde zijn en iedereen zou kunnen wonen zoals hij wil.' Iedereen zou dan kunnen wonen zoals hij wil, al moet dan wel een twee keer zo hoge huurprijs worden betaald. Het lijkt alsof het CPB "in wonderland" leeft. De analyse miskent volledig het hierboven genoemde specifieke karakter van de woningmarkt.





http://www.woonbond.nl