Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Tussenrapportage Jong Oost-Watergraafsmeer

Verdeelvoorstel Jong Oost-Watergraafsmeer, deel primair onderwijs 2008 - 2009

22 mei 2008

Een interessant actiepunt uit de tussenrapportage van het actieplan Jong Oost-Watergraafsmeer is de versnelling in de Brede Schoolontwikkeling. Het stadsdeel gaat daar de komende tijd hard aan trekken.

Brede Scholen

Veel scholen in het stadsdeel hebben een voorschool, een uitgebreid programma in het kader van de verlengde schooldag, doen mee aan schoolbuurtwerk en werken samen met zorginstellingen, buurtcentra, culturele- en sportorganisaties. Daarnaast werken ze er hard om voor die ouders en kinderen die daar behoefte aan hebben, zorg te dragen voor voor, tussen en naschoolse opvang. Al deze scholen hebben de potentie om een Brede School te zijn. Een Brede School moet echter meer zijn dan de som der delen.

Samenwerking

Om deze meerwaarde snel te bereiken heeft het stadsdeel overeenstemming met de schoolbesturen, welzijn- en zorgpartners om vaart te maken met de Brede Schoolontwikkeling. Het stadsdeel neemt het initiatief om de plannen samen met de scholen en de andere partners uit te werken, zodat er in 2010 minimaal 7 nieuwe Brede Scholen in het stadsdeel zijn. Ook zullen alle nieuw te bouwen scholen Brede Scholen worden. De invulling van de Brede School dient in overleg met school, ouders, welzijnsinstellingen en de buurt tot stand te komen.

Talentontwikkeling

Er wordt ook gewerkt aan de zogenaamde dagarrangementen. Per 1 augustus 2007 hebben de scholen de verplichting er zorg voor te dragen dat ouders, die dat wensen, hun kinderen kunnen plaatsen in voor-, tussen- of naschoolse opvang.

Alle scholen sluiten contracten met kinderopvangpartners om aan deze verplichting te kunnen voldoen. Om de ontwikkelingskansen van de jeugd te vergroten en hun talenten te kunnen ontwikkelen, werkt men op veel plaatsen aan een kwalitatief hoogstaand en professioneel aanbod van aantrekkelijke dagarrangementen.

Naast cultuur(educatie) en sport hebben bijvoorbeeld ook taal-, ICT/nieuwe media- en/of techniekonderwijs hierin een plaats. Hierbij worden veelal de bestaande welzijnspartners betrokken. Deze ontwikkeling is aangehaakt bij de Brede Schoolontwikkeling. Om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen zal het stadsdeel zogenaamde "talentmakelaars" aanstellen.
Reageer