Gemeente Gulpen-Wittem

PERSBERICHT

Gulpen-Wittem krijgt 180.000 euro voor voorschoolse educatie

Gulpen-Wittem - 22 mei 2008 - Op woensdag 21 mei 2008 vond de ondertekening plaats rondom de pilot 'Moelejaan'. Dit is een project voor Voorschoolse Educatie waaraan de Zuid-Limburgse gemeenten, de provincie Limburg en het Rijk deelnemen. Gulpen-Wittem is naast de gemeenten Kerkrade en Stein een van de initiatiefgemeenten bij de totstandkoming van het project. Nagenoeg alle heuvellandgemeenten nemen deel aan het pilotproject.

Impuls

Wethouder Marion Leurs van Gulpen-Wittem: 'Het is belangrijk om de talenten van kinderen maximaal te laten ontwikkelen. De 180.000 euro die Gulpen-Wittem van het rijk krijgt, leveren ons een extra impuls om de ingezette weg te vervolgen.'

Inhaalslag

Met een forse investering van miljoenen in peuters en kleuters willen de Zuid-Limburgse gemeenten 'hun talentreserve van de bank halen en stevig toegerust het veld in sturen'. Tientallen nieuwe peuter­speelzalen worden ingericht en bestaande zalen worden geprofessionaliseerd. Met steun van geschool­de leidsters gaan meer dan duizend peuters en kleuters op vier dagdelen per week systematisch hun taalontwikkeling en sociale vaardigheden verbeteren.

Pilot

De pilot 'Moelejaan' voor Zuid-Limburg is een initiatief van Staatssecretaris Dijksma die daarmee steun geeft aan gemeenten die niet onder het grote-stedenbeleid vallen. Dankzij de provincie zullen in Zuid-Limburg ook de drie GSB-steden deelnemen aan de pilot. Departement, provincie Limburg en alle onderwijswet­houders in Zuid-Limburg pakken zo gezamenlijk de bestaande onderbenutting van talent aan.

Investeren

Door het startniveau van jonge kinderen te verhogen, wordt de basis verstevigd voor hun latere onderwijskansen. Vooral in gezinnen die kinderen nu niet alle kansen op ontplooi­ing en ontwikkeling kunnen bieden, gaat veel talent verloren.

Een betere start is goed voor de betrokken kinderen, voor hun ouders en omgeving en uit­eindelijk ook voor de welvaart en het welzijn van de regio. Investeren in jonge kinderen loont en wordt steeds belangrijker.

Betere start op basisschool

Voor basisscholen betekent deze voorschoolse investering, dat leerlingen beter gewapend starten. Het vergt ook inspanningen van die scholen, wil de verbetering in volgen­de jaren behouden blijven en verder worden uitgebouwd. In 2009 krijgen ook basisscholen in Zuid-Limburg een extra financiële impuls voor kansenbeleid. Consultatiebureaus, jeugdwerk en ouderbegeleiding worden straks nauw betrokken bij deze regiobrede krachtinspanning.

Onderzoeksprogramma

De Universiteit Maastricht (Centrum Onderwijskansen 'Sjoans') heeft een omvangrijk onderzoeksprogramma ontwikkeld om dit initiatief te evalueren en te ondersteunen. Dat begint met een onderzoek onder ouders, die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het welslagen van dit initiatief.

Einde bericht




Gemeente Gulpen-Wittem