FNV

22-5-2008 FNV noemt WW-plan 'onzinnig'

Volgens een aantal kranten komt de commissie Bakker binnenkort met plannen om de WW-duur te bekorten tot één jaar. Als dit klopt, dan gaat het om een onzinnig plan, aldus de FNV.

Op dit moment is de maximale duur van de werkloosheidsuitkering drie jaar en twee maanden. Binnen de commissie Bakker zou erover gedacht worden dit te verkorten naar achttien maanden of zelfs een jaar. Werknemers zouden zich daarnaast zelf moeten bijverzekeren via een levensloopregeling.

Volgens de FNV maakt de commissie een grote denkfout. Ze gaat er blijkbaar vanuit dat werkloosheid een persoonlijke keuze is.

Agnes Jongerius, voorzitter FNV: "Als de berichten kloppen, dan werkt de commissie aan een absurd plan. Het is een typisch voorbeeld van symptoombestrijding. Alsof je zegt: er breekt te vaak brand uit, dus sluiten we maar een aantal brandweerkazernes. En hier heeft u een emmertje voor thuis, gaat u voortaan zelf maar blussen."

De FNV wijst er verder op dat nog maar drie jaar geleden de WW-duur al praktisch is gehalveerd.

De commissie Bakker moet minister Donner binnenkort adviseren over verbeteren van de arbeidsmarkt.

Volgens de FNV is er weinig behoefte aan nieuwe plannen, maar moeten vooral eerdere afspraken van de participatietop nu met kracht worden uitgevoerd. Zoals plannen om vrouwen te stimuleren om meer uren te werken. En de afspraken over loonkostensubsidies voor langdurig werklozen.