Gemeente Leeuwarden

Baanbrekersbeurs in WTC-EXPO groot succes

De tweedaagse 'Baanbrekersbeurs' in het WTC-EXPO in Leeuwarden heeft enkele honderden werkzoekenden aan een nieuwe baan geholpen. Ook is een groot aantal werkzoekenden door werkgevers uitgenodigd voor een vervolggesprek.

Wethouder Marco Florijn van Werk en Inkomen van de gemeente Leeuwarden spreekt van een 'ongekend succes dat een flinke oppepper is voor de hele Friese arbeidsmarkt'.

De toegang tot deze beurs was gratis. Bijna 12.000 werkzoekenden die staan ingeschreven bij het CWI zijn per brief uitgenodigd om de beurs te bezoeken. Woensdag 21 mei en donderdag 22 mei hebben in totaal ruim 7000 mensen de beurs bezocht.

Enkele cijfers:


- Op de 2 beursdagen zijn ruim 9.000 gesprekken gevoerd met werkzoekenden.


- Ongeveer 1400 werkzoekenden zijn uitgenodigd voor vervolggesprekken.


- Ongeveer 300 mensen hebben zich aangemeld voor het starten van een eigen bedrijf.


- Ruim 250 mensen hebben zich aangemeld voor een leer- werktraject.


- Op de beurs zijn ongeveer 100 vacatures direct vervuld.

Sommige mensen konden direct aan de slag. Zo kreeg een man uit Leeuwarden, die al 2 jaar werkloos was,op woensdag een baan aangeboden in bij een tuindersbedrijf in Berlikum, ongeveer 10 kilometer ten westen van de Friese hoofdstad. Deze man is de volgende dag direct op de fiets naar Berlikum vertrokken om bij het tuindersbedrijf aan de slag te gaan.

Ruim 100 bedrijven hebben zich op de beurs gepresenteerd met in totaal 700 vacatures in de provincie Friesland. Daarnaast heeft het Ministerie van Defensie in totaal 8000 vacatures aangeboden in heel Nederland. Deze regionale en landelijke vacatures betreffen alle niveaus en uiteenlopende bedrijfstakken.

Deze 'Baanbrekersbeurs' in Leeuwarden was een landelijke primeur. Voor het eerst hebben alle 31 gemeenten in de provincie Friesland en het CJIB, het UWV en het CWI intensief samengewerkt bij de organisatie van deze banenbeurs. De uitvoering was in handen van Van Muylwijck's Beurzen en Evenementen BV en Noel Project Support.

Op een bijeenkomst van alle deelnemende bedrijven heeft Groninger hoogleraar prof.dr.Jouke van Dijk gepleit voor een andere aanpak om vraag en antwoord op de Friese arbeidsmarkt beter op elkaar te laten afstemmen. Hij toonde met cijfers over de afgelopen 5 jaar aan dat het aantal hoger opgeleiden dat in Friesland woont en werkt sterk toeneemt.

Wethouder Marco Florijn kreeg op de bijeenkomst van deelnemende bedrijven bijval voor zijn plan om de slogan van de provincie Friesland 'Rust en Ruimte' uit te breiden met 'Ambitie'. Wethouder Florijn wil op korte termijn een marketingcampagne organiseren samen met het Friese bedrijfsleven om de Randstad duidelijk te maken dat het Noorden van Nederland een zeer aantrekkelijke werk-en woonomgeving is voor hoger opgeleiden en hun partners. "Friesland barst van de ambitie om de regionale economie krachtig te innoveren en te versterken,aldus wethouder Marco Florijn van Leeuwarden.

Wethouder Florijn heeft ook voorgesteld om een service loket in te richten voor mensen die in Friesland willen gaan werken. Dit serviceloket kan 'immigranten' uit Holland bijstaan bij het zoeken naar werk voor de partner,adviseren over woonruimte,scholen, kinderopvang,culturele leven en over de sportvoorzieningen.

In een latere evaluatie zal bekeken worden of en in welke vorm de "Baanbrekersbeurs" herhaald zal worden.


---

Noot voor redactie,

Gemeente Leeuwarden