Landelijk Aktie Komitee Scholieren


LAKS: Eindexamens opvallend slordig, Bijna 24.000 klachten na drie dagen

Hilversum, 21 mei 2008 - Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) heeft drie dagen eindexamens opvallend veel gegronde klachten over de examens ontvangen. Eindexamenkandidaten klagen voornamelijk over de onjuistheid van correctiemodellen en onduidelijke vraagstelling. Daarnaast spelen er veel organisatorische problemen. Het meest opvallend is dat de examens vaak onnauwkeurig opgesteld zijn waardoor de examens onduidelijk, onjuist of multi-interpretabel zijn.

Gister bleek er een fout in het geschiedenisexamen van het VWO te zitten. Daarnaast vindt het LAKS bepaalde vragen in de examens Duits VWO en Engels HAVO zo onlogisch, dat het voor examenkandidaten onduidelijk was wat het goede antwoord was. Hiernaast valt op dat er in bijna alle examens inmiddels spelfouten, rekenfouten, onlogische vragen en andere slordige foutjes zitten.

"Wij hopen dat de examens van de komende dagen beter zullen zijn. Sommige scholieren zijn zeer verward over de vragen, en dat brengt ze onnodig in de problemen", aldus Charlotte van Meerwijk, eindexamencoördinator van de scholierenbond. "Hieruit blijkt ook dat de impuls aan rekenen en taalonderwijs niet alleen voor de scholieren noodzakelijk is", vervolgt ze.

Naast de inhoudelijke problemen zijn er ook organisatorische problemen. Examens begonnen te laat of er waren te weinig computers. Daarnaast valt het erg op dat het er op lijkt dat er meer onlogische vragen en kleine foutjes in de examens zitten dan vorige jaren. Het LAKS zal dit goed in de gaten blijven houden.

Inmiddels is er ook al bij een aantal scholen extra maatregelen genomen om de rust tijdens de examens te kunnen waarborgen. Vandaag waren er stakende en toeterende buschauffeurs, bouwers die gingen heien, vele leraressen op hoge hakken, schoolbands die een dag oefenen voor de musical en vele mobiele telefoons die afgingen. Dit resulteerde in veel scholieren die uit hun concentratie raakten.

Op dit moment zijn er bij het LAKS bijna 25.000 klachten binnengekomen. Het LAKS-examenteam zal nog uren bezig zijn om de klachten te verwerken. Het examen van vandaag waar tot nu toe het meest over werd geklaagd is het havo examen Engels.

Noot voor redactie,