Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Jonker en Ormel over een uitzetting naar Irak door de Turkse autoriteiten

22-05-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij, mede namens de staatssecretaris van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Jonker en Ormel over een uitzetting naar Irak door de Turkse autoriteiten. Deze vragen werden ingezonden op 7 mei 2008 met kenmerk 2070819670.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmermans

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, mede namens mevrouw Albayrak, staatssecretaris van Justitie, op vragen van de leden Jonker en Ormel (CDA) over een uitzetting naar Irak door de Turkse autoriteiten.

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht van de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR
1) waarin zij aangeven dat drie illegale migranten en een erkende Iraanse vluchteling verdronken zijn nadat Turkse autoriteiten hen uitzette naar Irak en hen daartoe dwongen een rivier op de grens van Turkije en Irak over te zwemmen?

Vraag 2
Bent u van mening dat een dergelijk handelen in strijd is met de eisen die gesteld mogen worden aan een kandidaat lidstaat van de EU en niet in overeenstemming is met Verdragen die Turkije ondertekend heeft als zijnde lidstaat van de Raad van Europa?

Vraag 3
Indien blijkt dat het bericht van de UNHCR gebaseerd is op feiten bent u dan bereid met de Turkse betrokken bewindspersoon in gesprek te gaan en onze afkeuring over deze inhumane uitzetting uit te spreken?

Antwoord
De zaak is in onderzoek. UNHCR neemt momenteel interviews af van getuigen van het incident in Arbil en is in afwachting van een schriftelijke verklaring van de Turkse overheid. De Nederlandse regering volgt de zaak nauwlettend en zal deze, indien nodig, opbrengen in EU-verband, in het kader van de politieke dialoog met Turkije.


1) Bron: website UNHCR, 25 april 2008

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl