Provincie Zuid-Holland
Weer een stap gezet op weg naar aanleg Maasvlakte 2

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 20 mei besloten aan burgemeester en wethouders van Rotterdam de verklaring van geen bezwaar te verlenen voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte voor het deel dat binnen het bestemmingsplan Maasvlakte 81 valt. Met het afgeven van de verklaring wordt een eerste stap gezet in de feitelijke landaanwinning van Maasvlakte 2.

De haven is van grote betekenis voor de economie van Nederland, maar is ook op Europees niveau van strategisch belang. De aanleg van Maasvlakte 2 is noodzakelijk voor het behoud van de positie van de Rotterdamse haven. Ook Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland onderschrijven deze belangen.

De verleende verklaring van geen bezwaar heeft betrekking op de aanleg van Maasvlakte 2 voor dat deel dat binnen het huidige bestemmingsplan 'Maasvlakte 81' valt. Het voorziet in landaanwinning door het opspuiten van zand, veranderingen en aanleg van nieuwe harde zeewering en de aanleg van ontsluitingswegen. De ruimtelijke voorwaarden voor deze uitbreiding, in de vorm van Maasvlakte 2 is op Rijksniveau vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PKB PMR 2006). De verklaring van geen bezwaar dient te zijn verleend voordat burgemeester en wethouders van Rotterdam vrijstelling van bestemmingsplan 'Maasvlakte 81' kunnen verlenen. Naar verwachting zal het college van B&W Rotterdam hier op 27 mei 2008 een besluit over nemen.

Wat betreft de aanleg van Maasvlakte 2 en de inrichting ervan zal op 22 mei 2008 door de gemeenteraad van Rotterdam worden besloten over het bestemmingsplan 'Maasvlakte 2'. Na de vaststelling door de gemeenteraad zal dit bestemmingsplan ter inzage worden gelegd.

Meer informatie is te vinden op: www.maasvlakte2.com .