Dexia Bank


Dexia-vrouwennetwerk WINGS brengt 200 leidinggevende vrouwen samen rond vrouwelijke toppolitici

22/05/2008

Netwerken is cruciaal bij het uitoefenen van een topjob

Tijdens het panelgesprek "Een beroep als (g)een ander: vrouwen in de politiek" en het aansluitend netwerkevent georganiseerd door WINGS - het vrouwennetwerk dat in mei 2007 op initiatief van Dexia werd opgericht - hebben gisterenavond 200 ervaren topvrouwen en talentvolle jonge high-potentials gedebateerd met vrouwelijke toppolitici rond thema's als leiderschap en innovatie.

Het bedrijfsleven kan leren van de politiek

Nog nooit hebben er zoveel vrouwen een politieke topfunctie bekleed in België. Ons land telt vandaag 17 ministers en staatssecretarissen, drie provinciegouverneurs en vijf partijvoorzitters. Acht* onder hen namen gisterenavond deel aan het netwerkevent rond het thema Een beroep als (g)een ander: vrouwen in de politiek en deelden hun persoonlijke ervaringen en visie met de 200 aanwezigen.

De vrouwelijke politici waren tijdens het debat unaniem: "De huidige vrouwelijke vertegenwoordiging op het hoogste politiek niveau is goed, maar het kan nog beter. Een verhouding 50/50 blijft het streefdoel". Maar ook de bedrijfswereld is aan een inhaalbeweging toe. De aanwezige politici pleitten voor meer vrouwen in de Raden van Bestuur van publieke en privé-ondernemingen. Daarom moeten bedrijven en overheden meer inititiatieven uitwerken die ertoe leiden dat meer vrouwen een plaats veroveren in beslissingsorganen.

Het netwerken is in dit opzicht van cruciaal belang aldus de aanwezigen. Zowel bij het uitoefenen van hun job als voor het verzekeren van een succesvolle carrière hebben vrouwen er alle belang bij om actief te zijn op dat vlak. Op een informele manier ervaringen, expertise en kennis uitwisselen met mensen binnen en buiten het eigen bedrijf of vakgebied leidt namelijk vaak tot een andere kijk op dingen en bijgevolg ook tot innovatie en grotere efficiëntie in de dagelijkse activiteiten.

Ervaren topvrouwen en high-potentials geven elkaar vleugels

Het event was één van de twee nationale netwerkevents die het WINGS-vrouwennetwerk jaarlijks organiseert. Ann De Roeck, lid van het directiecomité en secretaris-generaal van Dexia Bank België en initiatiefneemster van WINGS: "Sinds de start van het netwerk in mei 2007, hebben we via onze activiteiten talrijke talentvolle en innovatieve vrouwen uit alle geledingen van de maatschappij bijeengebracht. Vrouwen die leiderschap en innovatie nastreven in hun professionele carrière en die ook in hun persoonlijke leven voortdurend op zoek zijn naar uitdagingen. Via onze netwerkevents hebben we een beweging op gang gebracht in de bewustwording van ambitieuze vrouwelijke professionals."

WINGS brengt ambitieuze en talentvolle vrouwen samen uit de bedrijfswereld, de publieke sector, de social profit sector, de academische wereld, de kunst- en cultuursector, de media en de sport en biedt hen een forum om zich te profileren, elkaar te inspireren en ervaringen te delen.

Over WINGS

WINGS is een initiatief van Dexia Bank en staat voor « Women Innovating NetworkinG Solidarity ». Het netwerk werd opgericht in mei 2007 maar vindt zijn oorsprong in 2004. In dat jaar stelde Dexia - in het kader van het diversiteitsbeleid - een Witboek op over de positie van de vrouw binnen het bedrijf. Daarop werd een actieplan met negen maatregelen geformuleerd. Bij een tussentijdse evaluatie in 2006 bleek dat deze een positieve evolutie veroorzaakten. Toch bleef de doorgroei van vrouwelijke high-potential kaderleden naar het senior management beperkt. Extra initiatieven moesten talent- en beloftevolle Dexia-vrouwen mentoring en coaching bieden, en netwerking met gelijkgestemden. Uit deze bevinding ontstond WINGS, het exclusieve netwerk voor een breed publiek van topvrouwen uit alle takken van het Belgische en Europese maatschappelijk leven.

(*) Joëlle Milquet, Véronique Paulus de Châtelet, Françoise Dupuis, Isabelle Weykmans, Inge Vervotte, Cathy Berx, Brigitte Grouwels, Hilde Crevits

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is op het gebied van de financiering van de lokale publieke sector. Met een beurskapitalisatie van 20,3 miljard EUR op 31 december 2007 behoort Dexia tot de vijftien grootste financiële instellingen van de eurozone. Op dezelfde datum telde de Groep 35 200 medewerkers, gespreid over 37 landen. Dexia heeft een van de hoogste ratings in de bankwereld. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: een universele bankactiviteit in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije) en een wereldwijd leiderschap op het vlak van Public/Project Finance.

Noot voor de pers:

Dexia N.V. - Pachécolaan,44- B-1000 Brussel

Persdienst - +32 2 213 50 81 - pressdexia@dexia.com