Dexia Bank


KBC en Dexia financieren biostoomcentrale Electrawinds

22/05/2008

De financiële groepen KBC en Dexia hebben een overeenkomst ondertekend met het groene-energiebedrijf Electrawinds voor de financiering van de biostoomcentrale in Oostende. Het gaat om een investering van 90 miljoen euro, tot nu toe het grootste financiële project voor Electrawinds.

De biostoomcentrale zal operationeel zijn in de zomer van 2009 en produceert hernieuwbare energie uit biomassa-afval. De warmte die vrijkomt tijdens de verbranding zet water om in stoom. Via de stoomturbine wordt elektriciteit geproduceerd.

De centrale heeft een nominaal elektrisch vermogen van 18 MW, een thermisch vermogen van maximaal 70 MW en zal jaarlijks 130 000 ton biomassa-afval verwerken. Daarmee worden 42 850 gezinnen van elektriciteit voorzien en het is de bedoeling dat in een tweede fase ook 50 tot 60 hectare landbouwserres in de buurt verwarmd worden met het warme water van de centrale.

De biostoomcentrale wordt sinds maart gebouwd op het industrieterrein Plassendale II in Oostende en zal op termijn werk verschaffen aan 30 mensen (vte). Ook indirect zorgt het bedrijf voor 120 nieuwe banen.

Electrawinds, met hoofdzetel in Oostende, is een jong bedrijf en na tien jaar de grootste private speler op de Belgische markt van hernieuwbare energie. Het heeft een ruime ervaring in het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van windturbineparken in binnen- en buitenland.

Naast de biostoomcentrale die nu gebouwd wordt, heeft Electrawinds ook twee biomassacentrales, in Oostende en Moeskroen. De centrale in Moeskroen wordt eveneens gefinancierd door Dexia en KBC.

Strategie van Dexia

De financiering van deze biostoomcentrale in Oostende past perfect in de strategie van Dexia. Met een marktaandeel van bijna 9% in 2007 is Dexia immers de grootste arranger ter wereld van projectfinanciering in de sector van hernieuwbare energie. Dexia is o.m. leider in de financiering van windenergieprojecten (26 projecten in 11 landen voor een verwachte elektriciteitsproductie van 12 030 GWh in 2007) en speelt ook een belangrijke rol in de zonne-energiesector.

In het kader van zijn beleid van koolstofneutraliteit legde Dexia onlangs de laatste hand aan de aankoop van een eigen windmolenpark in Normandië. Dat windmolenpark is momenteel in aanbouw en de productie van zijn eerste megawatturen wordt verwacht tegen maart 2009. Om de CO uitstoot als gevolg van het energieverbruik in zijn eigen gebouwen aanzienlijk te verminderen, heeft Dexia eveneens besloten om voor de gebouwen van zijn voornaamste entiteiten waarvan het eigenaar is volledig over te schakelen op groene elektriciteit. Het volledige elektriciteitsverbruik van de diverse betrokken gebouwen in Frankrijk, België, het Groothertogdom Luxemburg en Italië is dus voortaan gebaseerd op alternatieve energie met een label.

Noot voor de pers: